Doručak koji uvijek oduševljava: Recept za savršeno ukusna jaja
Volite li pikantan, zasitan doručak, svidjet će vam se recept za jedno od najpopularnijih jela od jaja na svijetu. Huevos Rancheros - odnosno jaja pripremljena na farmerski način - tradicionalno je meksičko jelo koje se obično jedne za doručak, bogatog je okusa i jamči dugotrajnu sitost.
Neki ga prije posluživanja vole posuti naribanim pikantnim sirom poput cheddara, a možete ga poslužiti uz zagrijane tortilje ili uz tostirani hljeb.
Huevos Rancheros
Sastojci:
- 100 ml pasiranog paradajza
- 2 jaja
- 1 paprika
- 1 režanj bijelog luka
- 1/2 ljubičastog luka
- 1/2 konzerve graha
- 1/2 kašike čili pahuljica
- maslinovo ulje
- svježi peršin
- sol, biber
Priprema
Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte, papriku narežite na kockice, grah procijedite. Pomiješajte pasirani paradajz, pahuljice čilija, sol i biber.
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
Na maslinovom ulju prodinstajte luk, kad omekša dodajte mu papriku i bijeli luk, kratko dinstajte pa dodajte grah i pasiranu rajčicu. Kad uzavre, kuhajte oko pet minuta pa kuhačom napravite rupe za jaja. Razbijte jaja, posolite ih i pobiberite pa poklopite tavu.
Kuhajte poklopljeno dok se jaja ne ispeku. Gotovo jelo pospite nasjeckanim peršinom, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.