Domaći sok koji će vam popraviti krvnu sliku: Koristan za osobe s anemijom, trudnice i djecu

0
Radiosarajevo.ba
Domaći sok koji će vam popraviti krvnu sliku: Koristan za osobe s anemijom, trudnice i djecu

Recept koji vam predstavljamo omogućava vam da pripremite sok bez konzervansa, ali u tom slučaju preporučujemo dodavanje duplo više šećera i čuvanje soka u frižideru ili zamrzivaču za duže vrijeme.

Zašto su kupine tako zdrave?

Osim što su bogate željezom u organskom obliku, što je posebno korisno za osobe s anemijom, djecu, trudnice i dojilje, kupine obiluju i kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom te vitaminima B1, B2 i C. Njihove organske kiseline poput galotanina i inozita djeluju antimikrobno, pomažući u borbi protiv bakterija kao što su E. coli i Salmonella.

Antioksidansi u kupinama čuvaju kožu od oštećenja i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, čineći ih važnima za našu opštu dobrobit i izgled. Zahvaljujući antocijaninu i elaginskoj kiselini, kupine su takođe efikasne u suzbijanju upala.

"Spaljivanje knjiga" u 21. stoljeću: Hitno naći rješenje za opstanak NUB BiH!

Evo kako se priprema domaći sok od kupina:

Sastojci

3 kg kupina
1 kg šećera
2 limuntusa
1 konzervans (opciono)

Recept

Operite kupine i očistite ih od peteljki i lišća. Stavite ih u veliku posudu za kuhanje. Dodajte limuntus i konzervans (ako se koristi), kako bi se sok zaštitio od kvarenja.

Prelijte kupine s dva litre vode i dobro izgnječite. Ostavite da odstoji preko noći. Dodajte šećer u sok i dobro izmiješajte dok se šećer ne otopi. Još jednom izgnječite kupine i dodajte još jednu litru vode.

Kuhajte sok dok ne proključa. Zatim kuhajte još 10 minuta na slaboj vatri uz povremeno miješanje, dok se kupine ne raspadnu. Sklonite sok sa šporeta i propasirajte ga.

Zatim vratite sok na vatru i kuhajte još 10 minuta. Zagrijte flaše u rerni na 100 stepeni.

Topao sok sipajte u pripremljene flaše, zatvorite ih i ostavite na tamnom mjestu da se ohlade. Prije konzumiranja razrijedite sok vodom prema ukusu.

Ovaj recept za domaći sok od kupina osigurava da uživate u svim blagodatima ovog voća na zdrav i ukusan način, objavio je magazin Ljepota i zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak