Doktorica koja je pobijedila karcinom savjetuje: 'Jedite ove dvije namirnice'

0
Radiosarajevo.ba
Doktorica koja je pobijedila karcinom savjetuje: 'Jedite ove dvije namirnice'

Postoji više od 200 vrsta raka, a rano otkrivanje i pravovremeno liječenje imaju ključnu ulogu u borbi protiv ove bolesti. Što se tiče naše svakodnevne prehrane, ona ne može spriječiti nastanak raka, ali može biti uzročnik zbog kojeg će se u tijelu razviti tumor.

Nadalje, kod već oboljelih osoba, prava kombinacija namirnica može imati pozitivan utjecaj na zdravstveno stanje pacijenta. Stručnjaci ukazuju na to da za svaki obrok treba uspostaviti ravnotežu od najmanje dvije trećine biljne hrane i ne više od jedne trećine životinjskih proteina.

Ovakav izgled tanjura predstavlja sredstvo u borbi protiv karcinoma koji propagira American Institute for Cancer Research, navodi bolje i lošije izbore namirnica te njihovih kombinacija.

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Grah i mahunarke

Doktorica Amy Morris je stručnjakinja za oporavak od raka kojeg je i sama preboljela, a danas često, preko svojih društvenih mreža, dijeli savjete o zdravlju i borbi protiv ove opake bolesti. Tako je nedavno svojim pratiteljima na TikToku otkrila koje namirnice treba izbjegavati ako ste imali tumor, a koje jesti.

"Ja sam stručnjak za oporavak od raka i prije šest godina sam preživjela rak u trećoj fazi. Prvo, jedite što više graha i mahunarki generalno. Bogate su vlaknima i mogu smanjiti rizik od povrata karcinoma. Druga stvar koju treba pojačati su nemasni proteini", savjetuje liječnica.

Ukoliko osjetite da vam se ovo dešava tokom jela, odmah reagujte: 'To može biti simptom raka'

Neke od najboljih namirnica za konzumaciju tokom kemoterapije ili drugih tretmana raka, su proteini na bazi biljaka. Naime, riječ je o namirnicama koje nude visoku razinu vitamina i minerala. To znači da bolesna osoba treba jesti dosta povrća, graha, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. Ako se pak konzumiraju životinjski proteini, onda se preporučuju nemasne opcije poput piletine i ribe, piše Telegraf.

Alkohol povećava rizik

Nadalje, doktorica Morris savjetuje koje namirnice treba izbjegavati ako je osoba preboljela karcinom.

@dramycancerrecovery

🤔Want to STAY CANCER FREE? Here's how! As a cancer thriver, you've already done so much to get rid of cancer. Chemo Surgery Radiation But now that all of that is done, you are likely wondering how do you STAY cancer free? There must be something you can do with your food, exercise, lifestyle? What is it?! Because you will do anything to stay cancer free. So I dedicated the next several years of my life to finding the right solution, testing it out and here's what I found. Cancer Remission [REDEFINED] This is a 1 hour FREE masterclass where you will discover the strategies to REBUILD your body and life after cancer. This is it! It’s time. All you need to do is click the link in my bio to register! Go now! Spots are running out. cancernutrition anticancerfood breastcancerdiet cancerfightingfoods breastcancernutrition cancerthriver cancerfighter thriver cancerwarrior chemowarrior thriverforlife thrive thrivingnotsurviving chemobrain survivor cancersurvivor cancersurvivorship livingwithcancer cancerfierce cancerinspiration cancerdiagnosis youngsurvivor

♬ original sound - Dr. Amy Morris - Dr. Amy Morris

"Alkohol povećava rizik od raka ili ponovne pojave bolesti. Ako možete, nastojte ga izbjegavati ili bar smanjite konzumaciju. Druga stvar su mesne prerađevine – kobasica, slanina, delikatesno meso, sve ono što je jasno povezano s povećanjem rizika od raka. Zato ih izbjegavajte ili ograničite unos koliko je to moguće", preporučuje ova liječnica.

Ljudi oboljeli od raka moraju biti svjesni što se događa u njihovom organizmu i često imaju oslabljen imunološki sustav koji bi trebalo osnažiti prehranom i pravilno izabranim namirnicama.

Nadalje, stručnjaci naglašavaju da svako ko boluje od neke kronične bolesti, čak i ako nije karcinom u pitanju, treba jesti hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama i vitaminima i mineralima. Ako je moguće, svaki oblik prilagodbe novom režimu prehrane trebalo bi provesti prije nego što započne tretman liječenja kako bi pacijent bio što zdraviji tijekom tog procesa, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak