Kate Middleton prisiljena priznati da ima tumor? Jedan razlog izazvao haos u kraljevskoj porodici

0
Radiosarajevo.ba
Kate Middleton prisiljena priznati da ima tumor? Jedan razlog izazvao haos u kraljevskoj porodici
Foto: EPA-EFE / Princ William i Kate Middleton

Prema najnovijim informacijama, zdravstveno stanje princeze Kate Middleton (42) iskomunicirano je neplanirano i pod prisilom. Naime, iz Kensingtonske palače su promptno objavili videoporuku nakon saznanja da je još uvijek nepoznati izvor procurio dijagnozu u javnost.

U poruci objavljenoj 22. marta princeza Kate potvrđuje da boluje od karcinoma, zbog čega se sprema biti potvrgnuta preventivnoj hemoterapiji.

Međutim, suprotno tadašnjim nagađanjima kako trenutak objave videa ima neposredne veze sa strahom od reakcije javnosti i medija u slučaju da Middleton propusti uskrsnu misu, izvor blizak kraljevskoj porodici tvrdi kako je u pitanju ustvari vatrogasna mjera jer je neko saznao njezino zdravstveno stanje ranije od predviđenog.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Još uvijek se ne može sa sigurnošću utvrditi je li informacija procurila iz londonske bolnice u kojoj se Kate liječila i obavila operaciju abdomena u januaru. Dodatnu sumnju na bolnicu baca sigurnosni propust uslijed kojeg je nekoliko članova osoblja sankcionisalo zbog toga što su na protupravni način pokušali doći u posjed privatne medicinske dokumentacije princeze od Walesa.

"Ovo je sigurnosni prodor i nevjerovatno je štetno za bolnicu, s obzirom na njen ugled u liječenju članova kraljevske porodice. Viši bolnički šefovi kontaktirali su Kensingtonsku palaču odmah nakon što im je skrenuta pažnja na incident i uvjerili su palaču da će provesti istragu. Cijelo medicinsko osoblje potpuno je šokirano i izbezumljeno zbog optužbi i jako su povrijeđeni što bi neko od njihovih kolega mogao biti odgovoran za takvo kršenje povjerenja i etike", tada je otkrio jedan bliski izvor za Mirror, a ubrzo su se oglasili i iz same bolnice.

Izvor tvrdi: 'Kralj Charles ima ovaj tip raka. Ozbiljnost njegove dijagnoze je javna tajna'

Izvor tvrdi: 'Kralj Charles ima ovaj tip raka. Ozbiljnost njegove dijagnoze je javna tajna'

"Svako u klinici vrlo je svjestan naših privatnih, profesionalnih, etičkih i zakonskih dužnosti u pogledu povjerljivosti pacijenata. Veoma smo ponosni na izvanrednu brigu i diskreciju koju nastojimo pružiti svim našim pacijentima. U slučaju svakog kršenja sistema, provest će se svi odgovarajući istražni, regulatorni i disciplinski koraci. U našoj bolnici nema mjesta za one koji svjesno iznevjere povjerenje naših pacijenata ili kolega", kazao je direktor bolnice Al Russell.

Podsjetimo, princeza je krajem marta šokirala svjetsku javnost kada je u dvominutnom videu objavila svoju dijagnozu:

"Međutim, testovi nakon operacije pokazali su da postoji rak. Moj doktorski tim zbog toga je savjetovao da se podvrgnem preventivnoj hemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog liječenja", kazala je članica kraljevske porodice nakon što su joj otkrili tumor poslije operacije abdomena u januaru. Tada su rijetki znali za njezino stvarno stanje, a među iznenađenima bili su i bliski prijatelji princa Williama i njegove supruge.

Osim princeze Kate, s teškom dijagnozom suočili su se i kralj Charles te vojvotkinja od Yorka, Sarah Ferguson. Kralju Charlesu III. početkom februara dijagnosticiran je rak, a iz palače su naveli da je kralj "i dalje potpuno pozitivan u pogledu svog tretmana i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je prije moguće".

Dodali su da se ne radi o raku prostate, ali da je rak otkriven tijekom boravka u bolnici gdje je išao na rutinsku operaciju, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije