Doktori upozoravaju: Promjene na noktima mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

0
Radiosarajevo.ba
Doktori upozoravaju: Promjene na noktima mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Ako primijetite da su vam nokti na nogama postali lomljivi ili rastu sporije, možda biste trebali provjeriti svoje opće zdravstveno stanje.

Povećan kolesterol može biti povezan s razvojem bolesti perifernih žila (PAD), što dovodi do nakupljanja masnih naslaga i blokade arterija. To može izazvati promjene na noktima nogu jer je protok krvi prema stopalima ograničen.

Doktori upozoravaju da grčevi u stopalima, utrnulost ili promjene boje kože mogu ukazivati na ozbiljne probleme, prema Britanskoj udruzi za srce.

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

U slučaju periferne vaskularne bolesti (PVD), krvne žile postaju sužene, otvrdnute ili začepljene, što dovodi do ograničenja protoka krvi u udovima, posebno nogama i stopalima.

PVD može uzrokovati smanjeni rast dlaka na nogama, promjene boje kože poput crvenkasto-plave ili blijede, teško zacjeljujuće rane ili čireve na nogama i stopalima, kao i promjene na noktima poput njihove debljine i neprozirnosti.

Kako sačuvati dobar sluh do duboke starosti?

U uznapredovalim istrazivanjima, ljudi mogu doživjeti kritičnu ishemiju udova, što uzrokuje jaku bol u stopalima i prstima, čak i tokom mirnog sjedenja.

Osim visokog kolesterola, čimbenici rizika uključuju visoki krvni pritisak, dijabetes, pretilost i nedostatak tjelesne aktivnosti, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak