Važno upozorenje: 'Premalo pranja može dovesti do opadanja kose'

0
Radiosarajevo.ba
Važno upozorenje: 'Premalo pranja može dovesti do opadanja kose'
Foto: Pexels / Ilustracija

Nedovoljno pranje kose može dovesti do seboroičnog dermatitisa - vrlo neugodne vrste peruti koja može rezultirati crvenilom i svrbežom vlasišta, masnim, žutim ljuskama i na kraju gubitkom kose.

Mnogi obožavatelji ljepote zaklinju se u 'trening kose' – trend koji trenutačno preplavljuje TikTok, a zbog kojeg se fanatici čišćenja mogu osjećati mučninu. Ova praksa uključuje odgađanje pranja kose što je duže moguće, temeljena na ideji da neki sastojci šampona mogu oštetiti vašu kosu. Strastveni 'treneri za kosu' postupno će povećavati vrijeme između pranja, a neki posebno entuzijastični praktičari ne peru kosu čak 30 dana.

Iako neki tvrde da ova metoda rezultira zdravijim, manje masnim vlasima, profesionalna stručnjakinja za kosu upozorila je da nedovoljno pranje kose može rezultirati štetnim učincima, uključujući gubitak kose.

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Trihologinja Kate Holden rekla je: "Šamponiranje kose ključno je za održavanje kose i vlasišta čistima. Uklanja masnoću, perut, prljavštinu, onečišćenje, štetne mikroorganizme i ostatke proizvoda za njegu kose koji mogu izazvati iritaciju vlasišta i ostaviti kosu bez sjaja, zapetljanu i poput slame".

Udubljujući se u logiku koja stoji iza treniranja kose, Kate je priznala da pranje kose doista može rezultirati lomljenjem, dok bi odabir pogrešnog šampona za vaš tip kose mogao ogoliti ili preopteretiti vaše vlasi. Međutim, potrebna je dobra ravnoteža i obraćanje više pažnje na proizvode koje koristite, a ne potpuno preskakanje pranja kose.

Njega lica: Šta kažu stručnjaci o kombiniranju retinola sa vitaminom C

Njega lica: Šta kažu stručnjaci o kombiniranju retinola sa vitaminom C

Zapravo, prema Kate, nedovoljno pranje kose može dovesti do seboroičnog dermatitisa - vrlo neugodne vrste peruti koja može rezultirati crvenilom i svrbežom vlasišta, masnim, žutim ljuskama i na kraju gubitkom kose. Objasnila je da perut i seboreični dermatitis uglavnom uzrokuju gljivice koje žive na vlasištu, hrane se uljima i proizvode kiselinu zvanu oleinska kiselina. Oko 50% odraslih osoba osjetljivo je na oleinsku kiselinu, pa kada gljivice proizvode ovo kiseline, vaše vlasište reaguje nadraženošću, svrbežom i proizvodnjom više stanica kože kako bi se pokušale zaštititi.

"Seboroični dermatitis i upale na vlasištu mogu uzrokovati vrstu gubitka kose koja se naziva telogeni efluvij, što uzrokuje pojačano ispadanje kose na cijelom vlasištu". Imajući to na umu, Kate upozorava da obavezno operete svoju kosu šamponom barem jednom sedmično kako biste osigurali optimalno tjeme i zdravlje te bujnu kosu.

Frizerka kaže da većina ljudi ne pere kosu pravilno, te da treba šamponirati samo tjeme, a ne vlasi, prenosi Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije