Riješite se sijedih uz ovih pet prirodnih metoda

0
Radiosarajevo.ba
Riješite se sijedih uz ovih pet prirodnih metoda
Foto: Pexels / Ilustracija / Sijeda kosa

Sijeda kosa je posljedica manjka melanina odnosno pigmenta koji kosi daje određenu boju.

Kako osoba stari, količina pigmenta kose se postupno smanjuje, što uzrokuje sijedu kosu. Danas je vrlo uobičajeno da osobe mlađe dobi imaju sijedu kosu.

Prirodnu boju kose stvara melanocit koji proizvodi pigmente, a kada on zaustavi proizvodnju kosa počinje biti sijeda.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Iako niko ne može spriječiti prirodni ciklus izbjeljivanja kose, moguće je usporiti njenu preranu pojavu. Donosimo vam popis najučinkovitijih prirodnih metoda protiv sijede kose.

Metoda kuhanim biljem

Kadulja nije samo kulinarski začin. Oni koji su upoznati s blagodatima ove biljke, kunu se da će vam, s vremenom, povratiti vašu prirodnu boju kose.

Eyeliner za oči sa spuštenim kapcima: Veliko 'da' i za žene zrelije dobi

Eyeliner za oči sa spuštenim kapcima: Veliko 'da' i za žene zrelije dobi

Ono što trebate je natopiti pola šoljice kadulje s dvije šoljice vruće vode. Promiješajte i pustite da voda izvuče što je moguće više boje iz biljke. Kad se ohladi na prihvatljivu temperaturu, procijedite kadulju i nanesite je na kosu.

Zamotajte folijom i ostavite par sati na kosi. Isperite vodom kad je kosa već gotovo suha. Ako ponavljate ovaj postupak, za nekoliko sedmica vaše sijede bi trebale biti značajno manje vidljive.

Metoda s korom od krompira

Navodno je poznata otprije, ali ova metoda postala je popularna nakon što se pojavila u jednom američkom TV showu u kojem je prikazano kako nanošenje vode u kojoj su se kuhale ljuske od krompira može potamniti vašu kosu.

Neki gledaoci komentarisali su da se možda radi samo o privremenom dojmu jer se mokra kosa ionako čini tamnijom. No drugi su rekli da su metodu isprobali i da doista, do neke mjere, radi. Kod ovog načina bojenja kose jedini je problem neugodan miris pogotovo ako ste navikli na kupovne, vrlo parfimirane proizvode.

Čaj i kafa

Crni čaj, zeleni čaj, Earl Grey i kafa. Jednostavno skuhajte, nanesite na kosu i ostavite da se suši a potom isperite vodom. I za ovaj proces trebat će vam dosta vremena, ali na nekim teksturama kose rezultati su dosta dobri.

Metoda s uljem od kokosa i limunom

Dva puta sedmično pomiješajte 3 kašičice svježeg limunovog soka i kokosovo ulje te nanesite na korijen kose i kasnije čitavom dužinom dlake. Ostavite da djeluje sat ili ili duže i potom isperite. Ako je vaša kosa tamna, ova metoda bi je trebala učiniti sjajnom i naravno – bez jako vidljivih sijedih.

Limun

Rebraste tikvice

Potopite rebraste tikvice tri dana u kokosovo ulje i zatim iskuhajte tekućinu dok vam ne ostane samo tamni talog. Tim postupkom ćete vjerovatno uništiti posudu u kojoj ste to radili, ali i dobiti sredstvo koje će potamniti vašu kosu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije