Zastrašujuće upozorenje: Novi trend na TikToku može imati strašne posljedice

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće upozorenje: Novi trend na TikToku može imati strašne posljedice
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Novi viralni trend na TikToku, poznat kao "tretiranje kose", brzo stiče popularnost među korisnicima, tvrdeći da će rjeđe pranje kose rezultirati ljepšim i zdravijim izgledom. Hashtag #hairtraining privukao je preko 164,1 miliona pregleda, ali stručnjaci upozoravaju na mogući gubitak kose kao nuspojavu ovog nekonvencionalnog pristupa njezi kose.

Jedna od vodećih TikTokerica, @cherries_87, tvrdi da nije oprala kosu 33 dana, promovirajući ovu tehniku kao način da se vlasište sporije masti, smanjujući potrebu za čestim pranjem kose. Njezin video, objavljen 7. aprila, stekao je zapanjujućih 5,7 miliona pregleda i 613 hiljada lajkova, ali podijelio je mišljenja javnosti.

Unatoč popularnosti trenda, stručnjaci, uključujući estetsku doktoricu Farihu Anwar, upozoravaju na potencijalne rizike. Anwar naglašava da neredovito pranje kose može povećati rizik od seboroičnog dermatitisa, što može rezultirati crvenom, svrbežnom kožom i gubitkom kose.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

„Za mene je najveći problem s neredovitim pranjem kose to što biste mogli biti izloženi riziku od razvoja seboroičnog dermatitisa, stanja koje primarno zahvaća vlasište i koje karakterizira crvena, svrbežna i upaljena koža čije češanje može dovesti do gubitka kose," rekla je Anwar za zdravstvenu stranicu Healthline.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da su higijenske navike postale viralne na TikToku, a stručnjaci upozoravaju korisnike da pažljivo razmotre zdravstvene implikacije prije nego što se priključe ovakvim trendovima, piše Jutarnji list. 

@cherries_87

3rd hair wash of 2023!! 😱♥️ #mumsoftiktok #THINKTINK #hairtraining

♬ original sound - Tink

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije