Doktor otkrio tajnu kako se 'podmladio' za 20 godina: Samo slijedite ova četiri pravila ishrane

0
Radiosarajevo.ba
Doktor otkrio tajnu kako se 'podmladio' za 20 godina: Samo slijedite ova četiri pravila ishrane

Ljekar koji se bavi zdravim starenjem tvrdi kako se ‘pomladio‘ za čak 20 godina, odnosno da je preokrenuo svoju biološku dob i to samo zahvaljujući prehrani.

U nastavku pročitajte načela prehrane koja Roizen slijedi.

Jedite mediteransku hranu

Mediteranska prehrana prvenstveno se sastoji od cjelovitih namirnica poput voća i povrća, mahunarki, nemasnih proteina i mliječnih proizvoda, a crveno meso, prerađena hrana i alkohol konzumiraju se vrlo ograničeno. US News & World Report ovu vrstu prehrane već sedam godina zaredom proglašava najzdravijom, a istraživanja je povezuju s boljim zdravljem srca, gubitkom težine i sprječavanjem kognitivnog pada. Pastrva i losos su Roizenovi glavni izvori životinjskih proteina, koji sadrže vitamin D i omega-3 masne kiseline.

Zelenski poziva Ruse na pregovore o miru, oglasio se Kremlj, ali i Amerikanci

Pojedite najveći obrok za ručak

Roizenov najveći obrok u danu je ručak, a za večeru jede ‘vrlo malo‘ - obično samo salatu. Kaže da ne može dobro spavati nakon obilnog obroka i sljedeći dan se ne osjeća dobro.

Studija iz 2024. koju su proveli istraživači sa Univerziteta Alagoas u Brazilu otkrila je da unos većine dnevnih kalorija za ručak može pomoći u prevenciji i liječenju pretilosti, bez obzira na to kakva je kvaliteta prehrane. Naučnici smatraju da je obilan ručak u najboljem skladu s prirodnim ritmovima ljudskog organizma.

Ograničite unos kalorija pet dana u mjesecu

Roizen također već sedam godina prati dijetu za dugovječnost koju je razvio Valter Longo, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovječnost Univerziteta Južne Kalifornije (USC). Dijeta uključuje ograničavanje unosa kalorija pet dana u mjesecu čime se oponašaju učinci posta.

Prvog dana tog petodnevnog posta unosi se 1100 kalorija, a zatim oko 700 od drugog do petog dana. Studija iz 2024. koju je proveo Longov tim s USC-a otkrila je da su sudionici na dijeti koja uključuje post, nakon tri mjeseca primjene dijete imali biološku dob u prosjeku nižu za dvije i pol godine.

Jedite u periodu od osam sati

Roizen prakticira i povremeni post (intermittent fasting) te jede samo između 11 i 19 sati svaki dan.

Iako su podaci o utjecaju povremenog posta na dugovječnost mnogo manje uvjerljivi od podataka o postu s ograničenim unosom kalorija, Roizen kaže kako se uz tako tempiranu unos hrane osjeća jako dobro, piše Jutarnji.

"Do kraja tog 16-satnog perioda, osjećam se odlično i pun sam energije, a i spavam mnogo bolje", rekao je.

Ipak treba naglasiti da nema uvjerljivih dokaza o korisnosti povremenog posta, a neke studije čak sugeriraju da bi takav tip prehrane, za neke ljude, mogao biti i štetan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak