Dobrobiti ovog voća mogla bi vas navesti da još radije pijete smoothie s njim kao glavnim sastojkom

0
Radiosarajevo.ba

Ko ne voli uživati u njima? Vjerojatno su najomiljenije voće, slatke, praktične za međuobrok, a sigurno ste čuli i da su bogate kalijem, što je ključno za zdravlje srca. Uz to, obiluju vlaknima koja usporavaju probavu i produžuju osjećaj sitosti. Riječ je o bananama, a nova saznanja o njihovim prednostima mogla bi vas potaknuti da s još većim guštom uživate u smoothieju s bananama kao glavnim sastojkom.

Istraživanja su već potvrdila važnost sastava i ravnoteže crijevnog mikrobioma - bakterija koje obitavaju u našim crijevima - za opće zdravlje. Za održavanje te ravnoteže ključni su probiotici, korisne bakterije koje možemo unijeti putem fermentirane hrane i dodataka prehrani.

Međutim, s obzirom da ne možemo uvijek konzumirati fermentiranu hranu, potrebno je pronaći alternativne izvore probiotika. Banane dolaze u igru zbog svoje visoke razine topivih prehrambenih vlakana, koja se smatraju prebioticima - idealnom hranom za probiotike, odnosno korisne bakterije u crijevima. Ova interakcija omogućuje probioticima da pozitivno utječu na probavu i imunosni sistem.

Avion iz Beograda skoro četiri sata kružio iznad Hercegovine

Zašto je održavanje ravnoteže važno? Ako probiotici ostanu bez prebiotika, korisne bakterije počinju odumirati, što dovodi do neravnoteže u crijevima - poznate kao crijevna disbioza. Takva neravnoteža može pridonijeti razvoju ozbiljnih bolesti poput upalnih bolesti crijeva, pretilosti, dijabetesa, pa čak i raka.

Nedostatak dobrih bakterija može izazvati oštećenja stanica u probavnom sistemu, potičući neželjenu reakciju imunološkog sistema i uzrokujući kroničnu upalu koja nije uzrokovana infekcijom, već napadima imunološkog sistema na nešto što nije stvarna prijetnja, kako objašnjava dijetetičarka Sally Twellman iz zdravstvenog centra Heading Health u Austinu. U ovom slučaju, to su stanice probavnog sistema. Hrana bogata prebioticima, poput banana, može pomoći u prevenciji takvih problema.

Ovih pet znakova ukazuju da vam nedostaje proteina u jelovniku

Povezanost između crijeva i mozga postaje sve očitija, s dokazima koji ukazuju na to da crijevni mikrobiom utječe na mentalno zdravlje. Komunikacija između mozga i crijeva odvija se u oba smjera, a promjene u mikrobiomu mogu utjecati na tu komunikaciju. Studije povezuju crijevnu disbiozu, izazvanu upalom, s mentalnim stanjima poput anksioznosti i depresije. Održavanje ravnoteže bakterija u crijevima može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje i cjelokupno dobrostanje.

Uz svoje protuupalno djelovanje, topiva prebiotička vlakna također mogu pomoći u olakšavanju zatvora, čestog uzročnika nelagode zbog nadutosti. Dodatno, visoka razina kalija u bananama ima diuretski učinak, potpomažući bubrezima u eliminaciji viška vode i soli iz tijela.

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Sveukupno, održavanje ravnoteže bakterija u crijevima ključno je za potporu zdravlju, a prebiotici nisu prisutni samo u bananama, već i u raznim vrstama povrća, voća i žitarica, uključujući jabuke, luk, poriluk, bijeli luk, zob, lanene sjemenke, šparoge, maslačak i čičoka. Kako bi se očuvalo zdravlje crijeva, važno je smanjiti unos ultraprerađene i brze hrane, koja se povezuje s nižom raznolikošću probiotika u crijevima, piše Živim.

Također, treba razumno koristiti antibiotike, jer njihova nepotrebna uporaba može narušiti ravnotežu mikrobioma uništavajući korisne bakterije i izazivajući disbiozu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak