Epidemiolog preporučuje konzervirane i smrznute namirnice: Evo koje trebate uvrstiti u ishranu
Epidemiolog Tim Spektor preporučuje konzumiranje konzerviranog ili smrznutog voća i povrća tvrdeći da, uprkos opštem mišljenju, ove namirnice često mogu biti zdravije od svježih.
Spektor ističe da zamrzavanje i konzerviranje hrane ne samo da su ekonomičniji i praktičniji način ishrane, već u nekim slučajevima mogu biti i nutritivno bogatiji.
Jedna od namirnica koju je istakao kao posebno korisnu u konzerviranom obliku je paradajz. Ovaj plod sadrži likopen, oblik karotena koji je povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i raka.
Iz FK Željezničar se oglasili i objasnili zašto nisu glasali na današnjoj sjednici Fudbalskog saveza
Spektor se pozvao na naučnu recenziju iz časopisa Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal 2018, koja ukazuje na to da konzervirani paradajz može sadržavati više likopena u poređenju sa svježim paradajzom.
Studija, koja obuhvata preko 260 hiljada učesnika, sugerira da "veće konzumiranje paradajza može biti povezano sa smanjenim rizikom od raka prostate", posebno kada se radi o "jelima pripremljenim od kuhanog paradajza i paradajz sosova".
[tiktok]https://www.instagram.com/reel/C2rwubBIfXb/?utm_source=ig_embed&ig_rid=e9b3ac66-ca3a-4f0c-bcaa-5284c713fa77[/tiktok]
Spektor dalje savjetuje da se konzumira smrznuti grašak, jer zadržava više vitamina C u poređenju sa svježim graškom. Takođe, preporučuje konzumiranje smrznutog spanaća, tvrdeći da može pomoći u apsorpciji više gvožđa u odnosu na svježi spanać.
Ova saznanja dovode do zaključka da konzervirana i smrznuta hrana može biti podjednako hranljiva, a u nekim slučajevima i korisnija, od svježe hrane, piše City Magazine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.