Epidemiolog preporučuje konzervirane i smrznute namirnice: Evo koje trebate uvrstiti u ishranu
Epidemiolog Tim Spektor preporučuje konzumiranje konzerviranog ili smrznutog voća i povrća tvrdeći da, uprkos opštem mišljenju, ove namirnice često mogu biti zdravije od svježih.
Spektor ističe da zamrzavanje i konzerviranje hrane ne samo da su ekonomičniji i praktičniji način ishrane, već u nekim slučajevima mogu biti i nutritivno bogatiji.
Jedna od namirnica koju je istakao kao posebno korisnu u konzerviranom obliku je paradajz. Ovaj plod sadrži likopen, oblik karotena koji je povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i raka.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Spektor se pozvao na naučnu recenziju iz časopisa Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal 2018, koja ukazuje na to da konzervirani paradajz može sadržavati više likopena u poređenju sa svježim paradajzom.
Studija, koja obuhvata preko 260 hiljada učesnika, sugerira da "veće konzumiranje paradajza može biti povezano sa smanjenim rizikom od raka prostate", posebno kada se radi o "jelima pripremljenim od kuhanog paradajza i paradajz sosova".
[tiktok]https://www.instagram.com/reel/C2rwubBIfXb/?utm_source=ig_embed&ig_rid=e9b3ac66-ca3a-4f0c-bcaa-5284c713fa77[/tiktok]
Spektor dalje savjetuje da se konzumira smrznuti grašak, jer zadržava više vitamina C u poređenju sa svježim graškom. Takođe, preporučuje konzumiranje smrznutog spanaća, tvrdeći da može pomoći u apsorpciji više gvožđa u odnosu na svježi spanać.
Ova saznanja dovode do zaključka da konzervirana i smrznuta hrana može biti podjednako hranljiva, a u nekim slučajevima i korisnija, od svježe hrane, piše City Magazine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.