Čudotvorna namirnica: Pola kašike ovoga može smanjiti rizik od dobivanja raka

1
Radiosarajevo.ba
Čudotvorna namirnica: Pola kašike ovoga može smanjiti rizik od dobivanja raka
Pixabay / Ilustracija

Bilo da popijete pola kašike, sipate ga na sladoled ili čak u kafu, zdravstveni stručnjaci se obično slažu – ne postoji pogrešan način da unesete maslinovo ulje u svoj organizam.

Istraživanja navode da je tek nešto više od pola supene kašike dovoljno da primijetite promjenu.

Ponekad se naziva tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih spojeva koje nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima.

Otmica automobila u BiH eskalirala u saobraćajnu nesreću

Otmica automobila u BiH eskalirala u saobraćajnu nesreću

Istraživanja sugerišu da će oni koji se odluče na promjenu u prehrani također uživati ​​u dugoj listi zdravstvenih beneficija.

Jedna od najčešće spominjanih prednosti maslinovog ulja je njegova upotreba kao prirodnog laksativa.

Može li se maslinovo ulje pokvariti?

Može li se maslinovo ulje pokvariti?

Maslinovo ulje može pomoći u rješavanju ovog problema – masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti crijeva i omekšavanju stolice pomažući joj da apsorbira više vode.

Istraživanja su također pokazala da dodavanje više maslinovog ulja vašoj ishrani može smanjiti rizik od umiranja od demencije – sedmog vodećeg uzroka smrti, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji .

"Neki antioksidansi u maslinovom ulju mogu proći krvno-moždanu barijeru, potencijalno imaju direktan učinak na mozak", rekla je dr. Anne-Julie Tessier sa Harvarda.

"Takođe je moguće da maslinovo ulje ima indirektan efekat na zdravlje mozga tako što ima koristi za zdravlje srca i krvnih žila.

Maslinovo ulje je takođe glavni element mediteranske prehrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, posebno koronarne bolesti srca, i rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka

Ilustracija / Maslinovo ulje

Druga istraživanja su pokazala da unošenje više od pola supene kašike ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti .

Posebno je korisno pijuckanje jedne ili dvije kašike maslinovog ulja rano ujutro na prazan želudac.

To omogućava ulju da obloži želudac kako bi pomoglo probavi, izbacivanju otpada i regulisanju crijevne mirkoflore tokom dana.

Stručnjaci predlažu da se koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako bi upili što više nutrijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije