Jednostavan trik: Ovo je odličan način kako sačuvati krastavce da ostanu svježi sedmicama

1
Radiosarajevo.ba
Jednostavan trik: Ovo je odličan način kako sačuvati krastavce da ostanu svježi sedmicama
Foto: Pixabay / Ilustracija

Stručnjakinja za potrošačke savjete Alice Beer progovorila je za This Morning o svojim trikovima za "produljenje života" za skladištenje hrane.

U razgovoru s voditeljima Philipom Scholfieldom i Holly Willoughby, Alice je uzela krastavac: bio je od prošle sedmice, već prilično kašast, i nije bilo druge nego baciti ga. Alice je razrezala taj krastavac i mogli ste vidjeti da je potamnio oko rubova i postao mokar i kašast.

"Bio je u jednoj od onih plastičnih vrećica iz supermarketa", rekla je Alice.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

U sljedećem kadru izvadila je krastavac koji je bio u frižideru u hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi, uz jedan trik: Bio je u vodi u koju je dodala malo sode bikarbone.

"Soda bikarbona djeluje protiv plijesni na koži krastavca. Pogledajte", rekla je Alice, pokazujući savršeno svježi krastavac, čija je kora još uvijek čvrsta i nije pokazivao znakove kvarenja. Voditeljica je probala komad krastavca i potvrdila da je ostao svjež i hrskav, dok je Alice objasnila da u vodi sa sodom bikarbonom može stajati sedmicama.

Drugi način čuvanja krastavaca kako bi im produljili svježinu je da ih zamotate u papirnati kuhinjski papir. Dakle, skinite plastiku u kojoj ste ih donijeli iz supermarketa, operite i dobro osušite. Kad se osuše, zamotajte ih u papirnati papir ili kuhinjsku krpu i stavite u plastičnu kesu s patentnim zatvaračem. Peškir će upiti višak vlage. No nemojte kesicu zatvoriti do kraja, dobro ju je ostaviti malo otvorenu. Naime, krastavcima je potrebna cirkulacija zraka, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije