Da li ste probali rešediju: Odličan recept za starinsko jelo koje miriše na djetinjstvo
Vrijeme je ramazana i mnogi će domovi ovih dana mirisati na jela koja nas vraćaju u djetinjstva, među naše majke i nane, njihove sofre...
Jedno od takvih jela, čiji recept rijetki pamte jeste i starinsko bosansko slatko jelo - rešedija.
Pravi se sa nešestom-nišestom (pšeničnim škrobom u prahu), prženjem.
FUCZ potvrdio: Danas planirana evakuacija dvije porodice s Širokače
Sastojci
- 2 velike kašike masla ili putera - malo veći komad
- 2 velike kašike ulja
- 4 velike kašike nešeste/nišeste ili gustina
- 3 velike kašike šećera (bijeli ili smeđi)
- vode po potrebi
Priprema
Maslac i ulje otopiti u dubokoj tavi. U posudi pomiješati nišestu i šećer, pa dodavati po malo vode, uz miješanje. Masa treba biti kao za palačinke. U zagrijanu masnoću lagano dodavati smjesu, pržiti i stalo miješati. Paziti da ne zagori, sve raditi na umjerenoj temperaturi. U početku je masa ljepljiva, prženjem se rasipa u zrnca. Postupak prženja je 15-ak minuta - voditi računa da ne zagori, jako je važno stalno miješati.
Gotov desert se prosipa i servira u zdjelice, zatim posipa šećerom i sjeckanim ili mljevenim orasima. To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.