Da kuća zamiriše: Recept iz Jugoslavije - kako se nekada pripremao sladak kupus bez mesa
Jedno od onih jela na koja su nekad mirisali brojni haustori u bivšoj Jugoslavili bio je i 'sladak kupus bez mesa'.
Varivo je ovo koje će mnoge vratiti u djetinjstvo, a mi donosimo najbolji recept.
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 1 šolja paradajz sosa
- 1 glavica crnog luka
- 2 mrkve
- peršun
- so
- 2 čena bijelog luka
Zaprška:
Dragan Bursać: Nermin radi, Los Anđeles se gradi!
- pola kašike brašna
- malo ulja
- kašika aleve paprike (ako volite, ukusnije je kad se doda i malo ljute)
Priprema:
Mrkvu i luk isijecite sitno pa prodinstajte u šerpi na malo ulja. Isijecite kupus i ubacite u šerpu. Prellijte vodom i ostavite da se kuha oko pola sata. Ubacite paradajz sos te posolite.
U tavu stavite malo ulja i pola kašike brašna pa propržite. Dodajte alevu papriku (i malo ljute po želji) i time zapržite kupus. Blago promiješajte i na kraju dodati peršunov list. To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.