Čujete 'pucketanje' u koljenima? Ortoped savjetuje kada je vrijeme da posjetite doktora

0
Radiosarajevo.ba
Čujete 'pucketanje' u koljenima? Ortoped savjetuje kada je vrijeme da posjetite doktora

Kada ustajemo iz čučnja ili sjedećeg položaja, mnoge od nas dočeka poznato pucketanje koljena, ali je li zvuk razlog za zabrinutost?

Ortopedski stručnjaci otkrivaju što uzrokuje pucanje i kada potražiti ljekarsku pomoć. Pucketanje, škljocanje ili pucanje koljena uobičajena su pojava, naročito kako tijelo stari. Mnogo je razloga zašto koljena proizvode ovaj zvuk, uključujući kavitaciju, piše New York Post. 

"Kavitacija je kada imate dvije površine koje tvore vakuum", rekao je Daniel Wiznia, ortopedski hirurg s Medicinskog fakulteta Yale, "Zvuk nastaje kada se dvije zglobne površine razdvoje i zglobna tekućina se formira gotovo poput malog plina, a to stvara zvuk". 

Lionel Messi na udaru: Slavnom fudbaleru vandalizirana kuća na Ibizi

Način na koji vam čašica koljena prati kraj bedrene kosti također može izazvati pucanje: "Čašica koljena, dok se kreće, ponekad može pronaći stazu na kojoj postoji mali greben ili izbočina unutar hrskavice unutar te staze. To uzrokuje malo škljocanje i to je normalno", objašnjava Wiznia.

Ako se škljocanje i pucketanje podudaraju s bolom, oteklinom, nestabilnošću zgloba, nečim se pomiče unutar koljena, to bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg. Osobe koje imaju ove simptome trebale bi zakazati pregled kod ljekara jer se mogu susresti s nizom problema uključujući puknuće meniskusa, oštećenje hrskavice, artritis ili zadebljanje tkiva uzrokovano povredom. 
 
U rijetkim slučajevima, škljocanje može ukazivati ​​na avaskularnu nekrozu, stanje u kojem je dotok krvi u kost ugrožen i kost odumire. To može dovesti do kolapsa zgloba, što uzrokuje bol u koljenu i zvuk škljocanja. Škljocanje koljena također može biti znak krepitacije, koja se javlja kada se hrskavica istroši i dvije površine kostiju melje jedna o drugu, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak