Ovaj simptom srčanog udara mnogi zanemaruju, a veoma je opasan: Stručnjak upozorio na ovo

1
Radiosarajevo.ba
Ovaj simptom srčanog udara mnogi zanemaruju, a veoma je opasan: Stručnjak upozorio na ovo
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrti širom sveta. U Evropi oko četiri miliona ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti uključuju, na primjer, koronarnu bolest srca koja može dovesti do srčane insuficijencije i srčanog udara, moždanog udara i bolesti perifernih arterija. Ako se ne otkriju i ne liječe rano, kardiovaskularne bolesti mogu biti fatalne. Dakle, uočavanje svih znakova upozorenja je od vitalnog značaja.

Neki simptomi srčanih bolesti su prilično poznati, kao što je bol u grudima. Međutim, postoje i znakovi koji se mogu pojaviti na neočekivanim mjestima. Govoreći na podcastu Zoe, stomatolog Alpf Kantarci upozorio je da bolesti desni i loše zdravlje zuba uopšte mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sarajevski Olimpik je ponovo 'živ': "Imamo jasne ambicije, fokus je na mladim igračima"

Sarajevski Olimpik je ponovo 'živ': "Imamo jasne ambicije, fokus je na mladim igračima"

To se dešava zato što bolest desni i njen uticaj na crijevne mikrobe i tijelo uopšte podstiče upalu, što stavlja tijelo pod veliki pritisak.

"Većina kardiovaskularnih ili srčanih bolesti je rezultat stanja u vašim krvnim sudovima, uglavnom začepljenja u aorti, glavnom sudu koji izlazi iz vašeg srca i distribuira krv", objasnio je dr Kantarci.

"Kada liječite bolesti desni, smanjujete opterećenje bakterijama, ali i upalno opterećenje vašeg tijela", dodao je, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije