Cijeli život smo griješili kada smo čitali rok trajanja, doktor tvrdi: Zbog toga bacate mnogo hrane

3
Radiosarajevo.ba
Cijeli život smo griješili kada smo čitali rok trajanja, doktor tvrdi: Zbog toga bacate mnogo hrane

Jako puno hrane svakodnevno završava u smeću, a čini se kako u tome ipak pretjerujemo. Prije nego što odlučite baciti hranu iz frižidera, važno je razumjeti što zapravo znače oznake o rokovima trajanja i sigurnosti hrane na proizvodima.

Bacanje hrane je veliki problem, ali prije nego što odbacite neke proizvode, imajte na umu da su neki od njih sigurni za konzumaciju i nakon isteka roka.

Dr. Karan Raj, doktor i hirurg, podijelio je korisne savjete kako biste smanjili količinu hrane koju bacate. "Prije nego što bacite hranu, provjerite pravilno tumačite li oznake o sigurnosti hrane," savjetuje Raj za Mirror.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Prema njegovim riječima, datum "najbolje upotrijebiti do" označava do kada će proizvod biti najboljeg okusa ili kvalitete. Ovaj datum ne znači da je hrana nesigurna za konzumaciju nakon tog datuma, već da može izgubiti na kvaliteti.

Dr. Raj napominje da se većina konzervisane hrane može jesti "dvije do pet godina nakon tog datuma, pod uslovom da je pravilno pohranjena na hladnom i suhom mjestu". Suha riža također može trajati "pet godina nakon tog datuma, ako je pohranjena u kutiji."

Na nekim proizvodima možete vidjeti datume "pojesti do" ili "upotrijebiti do". Ovi datumi označavaju "zadnji dan kada će proizvod biti vrhunske kvalitete". Ali, postoji jedan izuzetak.

Stručnjaci otkrivaju: Da li treba jesti jaja kojima je istekao rok trajanja?

"Jedini izuzetak je mliječna hrana za dojenčad. Nemojte koristiti mliječnu hranu za bebe nakon tog datuma", upozorava Raj.

Ako primijetite oznake na hrani koje navode da proizvod "ističe" određenog datuma, posebno kada je riječ o mesu i mliječnim proizvodima, dr. Raj savjetuje da se držite tih datuma kako biste izbjegli zdravstvene rizike.

Većinu vremena možete koristiti svoja osjetila kako biste procijenili je li hrana sigurna za konzumaciju. Na primjer, ako primijetite neobičan miris, promjenu teksture, prisutnost plijesni ili ispupčene limenke, vjerovatno je vrijeme da hranu bacite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak