Šta se događa sa šminkom kojoj je istekao rok trajanja: Smijemo li je koristiti?

1
Radiosarajevo.ba
Šta se događa sa šminkom kojoj je istekao rok trajanja: Smijemo li je koristiti?
Foto: Pexels / Šminka

Tačno vrijeme koje je potrebno da šminka istekne ovisi o konkretnoj kozmetici, načinu na koji je pohranjena i je li zatvorena ili otvorena.

Sva šminka na kraju ističe, obično u roku od dvije godine od kupnje, a ponekad i samo tri mjeseca za šminku za oči.

Koliko dugo traje neotvorena šminka?

Datumi isteka na šminki ili na pakiranju su smjernice nakon otvaranja proizvoda. Može biti teško saznati kada ističe zatvorena, neotvorena šminka jer to nije označeno na pakiranju.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Općenito, ako se pravilno čuva na hladnom i suhom mjestu, većina neotvorene šminke trebala bi trajati dvije do tri godine.

S tim u vezi, kremasti proizvodi koji sadrže ulja, poput kremastih korektora ili tekućih rumenila, mogli bi se ranije pokvariti jer ulje može užegnuti. Ako je proizvod prirodna formulacija šminke bez jakog konzervansa, također se može pokvariti, čak i ako je zatvoren.

Svi konzervansi u šminki s vremenom se razgrađuju, čak i ako je proizvod neotvoren, stoga nijedan proizvod ne biste trebali čuvati dulje od tri godine.

Šta se dešava sa šminkom kojoj je istekao rok trajanja?

Šminka kojoj je istekao rok trajanja može postati suha ili mrvičasta, a nikada je ne smijete vlažiti vodom ili slinom jer se tako mogu unijeti bakterije. Pigmenti u boji možda neće izgledati tako živahno, a puderi se mogu činiti masni i teški za korištenje.

Šminka kojoj je istekao rok također može početi nakupljati bakterije koje mogu dovesti do:

  • akni
  • osipa
  • infekcija oka
  • Osobito je važno ne koristiti šminku za oči nakon isteka roka jer to može štetiti osjetljivom području oko očiju.

Kako prepoznati šminku kojoj je istekao rok trajanja?

Sva šminka treba biti označena slikom otvorene staklenke, zatim brojem iza kojeg slijedi slovo M. Ovaj simbol (PAO) označava koliko mjeseci nakon otvaranja do isteka roka valjanosti proizvoda. Korisno je zapamtiti u kojem mjesecu ste ga otvorili.

Ovih sedam sastojaka uništavaju našu kožu

Ovih sedam sastojaka uništavaju našu kožu

Maskara i druga šminka za oči imaju kraći rok trajanja i mogu imati oznaku 6M, na primjer, a korektor je obično oko 12M. Miris može trajati čak pet godina.

Ako nema simbol, možda je bio na originalnom pakiranju koje je vjerovatno odbačeno.

Prvi korak je pomirisati šminku. Ako nešto ima loš miris, bacite odmah. Pogledajte je li šminka promijenila boju. Na primjer, mnogi proizvodi za korektor će oksidirati i postati malo narančasti.
Obratite pozornost na to je li se tekstura promijenila i bacite ako je proizvod drugačiji na vašoj koži, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije