Ovih sedam sastojaka uništavaju našu kožu

0
Radiosarajevo.ba
Ovih sedam sastojaka uništavaju našu kožu
Foto: Pexels / Ilustracija

Često kozmetiku koju koristimo u sebi ima neke elemente koji mogu biti štetni po našu kožu. Nekada ti proizvodi mogu biti šminka, kreme ili čak higijenski proizvodi. Takav sastav tih proizvoda može da našteti našoj koži i stvori nam nove probleme. U nastavku pogledajte koje sastave trebate izbjegavati.

Parabeni

Parabeni se obično nalaze u šamponima, regeneratorima za kosu i ostalim proizvodima koji su namijenjeni za njegovanje kose. Parabeni su konzervansi koji se koriste u većini proizvoda za njegu kože, a posebno u onima koji imaju visok udio vode. Oni nisu topljivi u vodi i jako lako prolaze kroz našu kožu.

Etilparaben, metilparaben, butilparaben su sve varijante parabena i često se nalaze otisnute na deklaracijama proizvoda, ovaj konzervans proizvodu osigurava dugotrajnost i održivost.

Zoran Predin svečano otvorio festival književnosti Bookstan

Zoran Predin svečano otvorio festival književnosti Bookstan

Način na koji parabeni štete našem tijelu je taj što zapravo su oni potencijalni endokrini disruptori što znači da oni mogu imitirati djelovanje estrogena i drugih hormona.

Prema istraživanju britanske molekularne biologinje Philippe Darbre, parabeni su povezani s rakom dojke. Njen je tim pronašao prosječno 20 nanograma parabena u malom uzorku tumora dojke. Uz sposobnost parabena da imitira djelovanje hormona estrogena, koji dokazano ima ulogu u razvoju raka dojke, ovo je otkriće potaknulo naučnike da upozore na štetnu stranu parabena.

Natrijev lauril-sulfat (SLS)

Ovaj hemijski spoj se najviše nalazi u proizvodima koji imaju za cilj da očiste našu kožu. Naime, svi proizvodi koji pjene, pjene upravo zbog SLS-a. Čak i pasta za zube sadrži ovaj spoj. Proizvodi koji sadrže unutar sebe ovaj spoj loši su po naše tijelo jer su skloni iritiranju i nadraživanju kože, očiju i tjemena. Ako želite da izbjegnete SLS uzimajte proizvode koji su navedeni bez sulfata.

Dietanolamin (DEA), Trietanolamin (TEA), Monoetanolamin (MEA)

Etanolamini su spojevi koji se u kozmetici najčešće koriste kao emulgatori i sastojci za stvaranje pjene.

Kad se ovi spojevi nalaze s nekim drugim spojevima u kozmetičkim preparatima koji sadrže dušik, mogu nastati nitrozamini – hemijski spojevi koji se nalaze u skupini vjerojatnih karcinogena. Nadalje, istraživanja su pokazala kako DEA može toksično djelovati na brojne organe, ponajprije na bubrege i jetru te živčani sistem, ali i uzrokovati iritaciju kože, očiju i disajnog sistema.

Poliakrilamid

Poliakrilamid je spoj koji se koristi kao učvršćivač u nekim kozmetičkim proizvodima. Poliakrilamid sam po sebi nije štetan sastojak po kožu. Međutim, on se sastoji od mnogo molekula akrilamida za kojega se uvjerljivo pretpostavlja da je karcinogen. Istraživanja pokazuju da se poliakrilamid kroz kožu apsorbira jako brzo, a povezuju ga s karcinomom dojke i karcinomom gušterače.

Europska unija je postavila limite u dopuštenoj koncentraciji poliakrilamida po proizvodu, no budući da koristimo više proizvoda koji ga sadrže, treba obratiti pažnju i na njega.

Sintetski mirisi

Ovi sastojci nisu nužno štetni u velikoj mjeri po nas. Ovaj dodatak možemo pronaći pod skoro 400 naziva, ali najčešći je parfume arome. Ono što je 'najbolnije' kod ovog faktora jeste to što nije uopšte obavezan da bude naveden na deklaraciji sastava jer mnoge kuće ovo uzimaju kao 'tajni' sastojak svog proizvoda. Ovi proizvodi su često polazna tačka nekih alergija i nuspojava na koži.

Ovo su bili neki od najučestalijih spojeva u kozmetici. Kozmetika je nužan dio svakodnevnice, prema mnogim upitima skoro sva žena dnevno koristi oko 5-15 kozmetičkih proizvoda. Od svakodnevne šminke do higijenskih proizvoda, svi mogu biti jako štetni po naše tijelo, a mnogi od nas to i ne znaju. Važno je mijenjati svoje navike i pružiti sebi uvijek samo najbolje, objavio je magazin Ljepota i zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije