Kako pravilno šminkati zrelu kožu: Savjeti stručnjaka za žene nakon 40. godine

0
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno šminkati zrelu kožu: Savjeti stručnjaka za žene nakon 40.  godine
Foto: Pexels / Ilustracija / Šminkanje

Nakon 40. godine, važno je obratiti pažnju na šminkanje kako bismo vizuelno smanjili godine i istaknuli svoju prirodnu ljepotu.

Šminkanje zrelije kože može biti izazovnije, ali uz pravilnu tehniku možemo postići izvanredne rezultate. Elisa Markam Džans, šminkerka specijalizirana za žene starije od 40 godina, podijelila je svoje savjete za ljepotu zrele kože.

Važno je slijediti nekoliko pravila kako bismo postigli baršunasti izgled kože i istaknuli svoje lice na najbolji način. Nažalost, pogrešno šminkanje može dodati godine našem izgledu, što je rijetko cilj.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Šminkanje očiju i obrva

Obrve

"Dobro" kod starenja je, tvrdi ona, da ne moramo više toliko često čupkati obrve – nego treba nacrtati dlačice koje nam nedostaju. Posebno se fokusirajte na kraj obrva, jer s godinama tamo najčešće prvo prestaje rast dlačica. Zato nemojte zaboraviti na završetak obrva – inače će vam obrve djelovati prekratke.

Mnoge žene muči baš ovo: Kako pravilno nanijeti korektor?

Mnoge žene muči baš ovo: Kako pravilno nanijeti korektor?

Kapci

Mnoge od nas moraju se u zrelijim godinama boriti s naboranim kapcima. Ako stavite svijetli ton boje kože na kapak i ispod obrve, to daje iluziju većih očiju. Kako biste malo podigli oči, nanesite tamniji smeđi ton iznad prirodne bore kapka. Tako će se kapak optički podići prema gore.

Ajlajner kao završnica
 
Šminkerka savjetuje da sjenku za oči ne nanosite pokretima gore-dole ili lijevo-desno, nego kružnim pokretima. I ajlajner je teže nanositi kad imate 40 plus godina. Međutim, to nije razlog da prestanete. Morate pronaći tehniku koja će se prilagoditi novoj situaciji. Ona savjetuje da umjesto tečnog ajlajnera koristite olovku.

Šminkanje usana

Prozirni i sjajni ruževi

Takav ruž odmah sklonite iz torbice sa šminkom. Naime, takav ruž dodatno isušuje usne. Kremasti ruž s malo sjaja obasjaće vaše usne. Slobodno se odlučite za crvene tonove.

Dermatolozi upozoravaju: Zašto nikad ne biste trebali zaspati sa šminkom?

Dermatolozi upozoravaju: Zašto nikad ne biste trebali zaspati sa šminkom?

Olovka za usne
 
I oko usana se s vremenom stvaraju borice. Često zbog njih ruž za usne "iskrvari" – boja pređe s usana u male bore. Najbolje je da definišete i uokvirite usne dobrom olovkom koja je komplementarna s bojom vašeg ruža.

Dobra tečna podloga
 
Šminkerka zna da je naša koža u starijoj dobi sklona isušivanju. Zbog toga proizvodi na bazi pudera nisu baš toliko lijepi na koži jer jako naglašavaju bore. Stoga savjetuje korištenje tečnih ili kremastih proizvoda. Tečna podloga opskrbiće kožu na najbolji način.

Mekana četkica
 
Korištenje pravog make-up alata također je važno. Kako biste izbjegli da vam se podloga razmaže po borama, Elisa savjetuje da koristite meku četkicu. Jednako će razmazati proizvod po koži i pobrinuti se za izgled bez mane.

Rumenilo nemoje stavljati na jagodice

Šminkerka savetuje: nemojte nanositi rumenilo na jagodice. Naime, to može dodatno naglasiti godine. Umjesto toga radije ga nanesite laganim pokretima prema gore iznad jagodica – to će se pobrinuti za svjež izgled. I boja kože može nam se promijeniti s vremenom. Zbog toga Elisa savjetuje da pripazite hoćete li koristiti tople ili hladnije tonove boja kod rumenila, piše Glossy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije