Stručnjaci otkrivaju: Da li treba jesti jaja kojima je istekao rok trajanja?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrivaju: Da li treba jesti jaja kojima je istekao rok trajanja?
Foto: Pexels / Jaja / Ilustracija

Jaja su neizostavan dio mnogih prehrambenih navika, bogata proteinima i vitaminima, ali šta se događa kada rok na kutiji istekne?

Uz pomoć stručnjaka otkrivena istina o datumima na kutijama jaja i sigurnosti njihove konzumacije nakon isteka roka.

Profesor Benjamin Chapman, stručnjak za sigurnost hrane, objašnjava da rokovi valjanosti na kutijama jaja označavaju period tokom kojeg se jaja mogu konzumirati s visokim stepenom sigurnosti. Međutim, nakon isteka roka valjanosti, kvaliteta jaja može opadati, prema studijama i preferencijama potrošača.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

"Rok valjanosti na kutijama jaja sličan je onima na mliječnim proizvodima - označava najbolju kvalitetu proizvoda i sugerira kada bi jaja trebala napustiti police trgovine. Međutim, nema univerzalnog vremenskog okvira koji garantira sigurnost konzumacije nakon isteka roka", ističe Chapman.

Preporučuje se da se jaja drže u frižideru na temperaturi nižoj od 5°C, a iako ih možete konzumirati nakon isteka roka, ne možete biti sigurni u njihovu sigurnost. Postoji rizik od kontaminacije salmonelom, koja se može dogoditi unutar jaja, napominje Chapman.

U konačnici, važno je pažljivo procijeniti sigurnost konzumacije jaja nakon isteka roka te slijediti preporuke stručnjaka kako biste osigurali sigurnost prehrambenih navika, piše Yahoo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije