Budite oprezni oko piletine: Suptilni indikatori da je piletina pokvarena

0
Radiosarajevo.ba
Budite oprezni oko piletine: Suptilni indikatori da je piletina pokvarena

Piletina je jedna od najčešće konzumiranih namirnica u većini kućanstava. Iako je zdrava, puna bjelančevina i vrlo ukusna, ova namirnica dolazi s rizikom od bakterijske kontaminacije i zaraze salmonelom.

Način pripreme i vrijeme čuvanja ključni su u osiguravanju da piletina nije pokvarena, a mnogi se pitaju kako prepoznati da više nije sigurna za jelo.

Kako prepoznati je li piletina pokvarena?

Boja pokvarene piletine

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

  • Žuta mast ili meso koje je sive, a u najgorem slučaju i zelene boje
  • Rast plijesni

Ako primijetite da je piletina promijenila boju iz ružičaste u tamnije ružičastu, to je i dalje meso sigurno za konzumaciju, a do promjene boje je došlo zbog reakcije proteina u mesu.

Miris pokvarene piletine

  • Kiseli ili sumporni miris

Ako niste sigurni je li vaša piletina pokvarena, izvadite je iz frižidera te pomirišite. Ako osjetite kiseli ili sumporni miris, to je siguran znak da je piletina pokvarena i spremna za smeće.

Tekstura pokvarene piletine

  • Povećana ljepljivost ili mekoća
  • Višak sluzavosti

Svježa sirova piletina čvrsta je na dodir, a površina joj je sjajna. Ponekad može biti malo sluzava na dodir, ali ako taj osjećaj ostane nakon što se ispere i osuši tapkanjem, više nije dobra za konzumaciju. Višak sluzavosti često znači da se na površini hrane brojne bakterije.

Okus pokvarene piletine

  • sumnjiv ili kiseo okus

Sirovu piletinu nipošto nemojte konzumirati, ali ako niste sigurni je li kuhana piletina još uvijek dobra, možete oprezno zagristi. Umjesto da piletinu žvačete i odmah progutate, trebali biste zastati i pažljivo procijeniti okus. Ako je okus sumnjiv ili se čini malo kiselim, ispljunite ga i bacite ostatak.

Posljedice konzumiranja pokvarene piletine

Godišnje čak 280.000 ljudi u Velikoj Britaniji oboli od nekog oblika trovanja hranom, a kod četiri od pet slučajeva uzrok je zaraženo pileće meso. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZZ), trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije pokvarene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana.

Za ukusniju pileću supu dodajte ova dva sastojka: Podići će joj okus i učiniti je još zdravijom

Djeca i starije osobe imaju veće šanse za trovanje hranom. Ostalima će se ono vjerovatnije dogoditi ako imaju neko od sljedećih zdravstvenih stanja:

  • bolest bubrega;
  • bolest jetre;
  • dijabetes;
  • trudnoća;
  • HIV;
  • autoimuna bolest;
  • oslabljeni imunološki sistem uzrokovan lijekovima

Kroskontaminacija canylobacter bakterijom

Do zaraze canylobacterom dolazim nepravilnim načinom pranja piletine, odnosno neurednim pranjem jer kapljice koje se odbijaju od piletine završavaju na radnim površinama i okolnom posuđu.

Ako vidite ovo na pilećim prsima, nemojte ih kupovati: Meso će vam biti kao guma

Simptomi težeg oblika kampilobakterioze mogu biti bol u mišićima, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, grčevi, bol u trbuhu, proljev, temperatura, iscrpljenost i delirij.

Salmonela

Salmonela je bakterija koja u ljudsko tijelo najčešće uđe hranom, a simptomi su većinom proljev, grčevi i visoka tjelesna temperatura. Simptomi obično počinju pet do šest sati nakon konzumacije pokvarene piletine i mogu trajati do sedam dana.

Koliko dugo piletina smije stajati u frižideru?

  • Sirova piletina: 24-48 sati
  • Termički obrađena piletina: tri do četiri dana

Prema uputama temeljenim na istraživanjima u SAD-u, piletinu nikako ne smijete jesti ako je bila pohranjena sirova u frižideru duže od 24-48 sati (isto se odnosi na svu perad). U tom je kontekstu najbolje slijediti upute o roku trajanja koje se nalaze na ambalaži.

S druge strane, termički obrađena piletina u frižideru može stajati između tri i četiri dana. Pobrinite se da temperatura u frižideru bude oko 4 stepena Celzijusa jer hladnoća usporava razvoj bakterija. Također, pokušajte paziti da sirovo meso pohranite u zatvorenu posudu kako biste zaustavili doticaj sa zrakom i curenje potencijalno zaraženih sokova po ostatku frižidera.

Slušajte svoja osjetila kada otkrivate rok trajanja hrane jer ona će vam sigurno sve otkriti. Sve što je imalo sumnjivo, ako izgleda, miriše ili je čudno na dodir, najbolje je izbjegavati. Tako ćete biti sigurni da nećete konzumirati pokvarenu piletinu, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak