Brzo i ukusno: Za večeru pripremite tjesteninu u kremastom umaku
Šta kažete na kremastu tjesteninu tako dobru da je teško povjerovati da je pripremljena od sasvim običnih sastojaka? Priprema se brzo, uz sasvim malo truda, a rezultat je spektakl od okusa. Svakako isprobajte!
Tjestenina u kremastom umaku
Sastojci:
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
300 g tjestenine po izboru
200 g gljiva po izboru
200 g piletine
60 g maslaca
2 čena bijelog luka
350 ml vrhnja za kuhanje
85 g ribanog parmezana
1/4 kašičice ribanog muškatnog oraščića
sol, biber
Priprema:
1. Stavite kuhati tjesteninu.
2. Gljive narežite, pokapajte uljem, začinite solju i biberom pa kratko ispecite na vrućoj tavi s malo otopljenog maslaca, a kad su pri krau ubacite jedan sitno nasjeckan bijeli luk. Sve prebacite na zagrijani tanjur i obrišite tavu kuhinjskim papirom pa dodajte još malo maslaca te na njemu prepržite piletinu kojoj ste skinuli kožu i uklonili kosti, ako ste odabrali batke ili zabatke.
Odlična ideja za ukusan i brz ručak: Pripremite pastu sa tunjevinom i maslinama
3. Za umak zagrijte 55 g maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i miješajte dok ne zamiriše. Ulijte vrhnje, smanjite vatru na laganu i kuhajte još oko tri minute uz često miješanje, ali pazite da smjesa ne dođe do vrenja. Postupno umiješajte parmezan i nastavite kuhati uz često miješanje dok ne postane kremasto i lagano se zgusne pa umiješajte muškatni oraščić, a zatim začinite solju i biberom po želji.
4. Ocijeđenu tjesteninu ubacite u umak, dodajte gljive i piletinu, pomiješajte, podijelite na tanjure i pospite s još malo parmezana, piše Slobodnadalmacija.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.