Brzo i fino: Sultanova slatka sarma - desert koji morate probati ove zime

0
Radisarajevo.ba
Brzo i fino: Sultanova slatka sarma - desert koji morate probati ove zime

Slatka sarma (rolnice od čokolade i kokosa punjene šlagom) desert je koji se savršeno uklapa u svaku priliku, što ne znači da ga ne možete pripremiti i u bilo koje drugo doba godine. Ukoliko ste ljubitelj kremastih slastica, ova slatka sarma će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • 1 šoljica brasna od kafe malo veća
  • 1,5 šoljica gustina
  • 2 šoljice šećera
  • 2 pune kašike kakao
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g margarina
  • 100 g kokosa

Fil:

  • 100-150 ml slatke pavlake ili 100 g šlaga

Priprema:

Pomješati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin-šećer i 250 – 300 ml mlijeka. Ostatak staviti da provri. Kad mlijeko provri zakuhati smjesu i mješati. U veliki pleh posuti kokos i rasporediti ravnomjerno svuda, protresite tepsiju.

Preko kokosa istresati skuhani fil. Sipati svuda, po cijeloj tepsiji. Kada razvučete ravnomjerno svuda ostavite da se ohladi, pa stavite 30 minuta u frižideru.

Održavanje zgrada u Sarajevu: 'Alifakovcem padaju cigle. Fekalije plivaju marindvorskim podrumom'

Pekari u tijesto za krofne uvijek dodaju jedan tajni sastojak: Budu mekane, a ne upiju ni kap ulja

Umutite slatku pavlaku ili šlag pa premažite preko fila. Isjecite na komade pravougaonog oblika, pa svaki komad urolajte.

Svaku sarmu još malo uvaljati u kokos koji je ispod i posuti još kokosom po želji. Čuvati u frižideru do služenja ili odmah služiti, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak