Brzi doručak iz rerne: Uštipci kakve još niste probali
Ako tražite brz i ukusan recept za doručak koji ne zahtijeva mnogo truda, ovi uštipci iz rerne će vas oduševiti.
Savršeno hrskavi spolja, a mekani i sočni iznutra, ovi uštipci napravljeni od krompira, mrkve i sira idealni su za jutarnji obrok. Možete ih poslužiti uz jogurt, pavlaku ili čak kečap, a u kombinaciji sa začinima poput čilija i bibera, dobićete savršeno balansiran doručak koji će vam dati energiju za cijeli dan.
Ovaj recept je jednostavan, brz, i garantuje uživanje u svakom zalogaju
Gavrankapetanović: "Nisam zainteresiran za poziciju gradonačelnika, ali ne odustajem od KCUS-a"
Sastojci
- 5 srednjih krompira
- 2 mrkve
- 150 g sira (gaude, edamera...)
- 2 kašike sitno sjeckanog peršuna
- 2 jaja
- 50 g rastopljenog putera
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašika soli
Priprema
Narendati sir i mrkvu. Peršun sitno isjeckati. Krompir oljuštiti, narendati i staviti u hladnu vodu, da ne pocrni. Ocijediti krompir, pa ga sjediniti sa mrkvom, sirom, peršunom i jajima. Dodati i začine (so, čili, biber), sve dobro promiješati da se sjedini. Otopiti puter pa i njega umiješati.
U plehu obloženom papirom za pečenje, formirati zalogaje od krompira. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 35 minuta. Pleh staviti prvo dole kako bi se uhvatila korica (da sir ne curi), a zatim ga podići na žicu u sredini rerne.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.