Bosanski trik za savršene punjene paprike: Recept za sočan i bogat okus

1
Radiosarajevo.ba
Bosanski trik za savršene punjene paprike: Recept za sočan i bogat okus

Svako domaćinstvo ima svoj jedinstveni recept za punjene paprike. Dok neki kuhari u mesni nadjev dodaju sirovu rižu, drugi je tostiraju na maslacu ili dodaju komadiće suhog mesa, ali svi se slažu u jednom: nadjev mora biti sočan i pun okusa.

Tajna uspjeha može biti u izboru vrste mesa, a kako bi se svi sastojci bolje povezali, često se dodaje i jaje. Punjene paprike se mogu kuhati sa zaprškom ili u mješavini povrtne čorbe i koncentrata paradajza, dok tradicionalisti preferiraju domaći umak od paradajza.

Ako zavirimo u regionalne recepte, naći ćemo i nekoliko bosanskih trikova koji doprinose posebnoj slasti ovog jela. U našoj državi, naime, nadjev se prvo krčka kako bi se svi okusi i mirisi povezali, a potom se paprike peku u pećnici, što im daje bogatiji i intenzivniji okus. Često se poslužuju uz dodatak kiselog vrhnja, što dodatno obogaćuje jelo.

Novi detalji akcije spašavanja meteorologa na Bjelašnici: Poznato ko sve učestvuje u potrazi

Ako još niste, iskušajte ovaj recept i sami procijenite čije punjene paprike su najbolja.

Sastojci za punjene paprike iz pećnice:

  • 2 velika paradajza 
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 glavica luka
  • 350 g mljevene junetine
  • 100 g riže
  • 1 kašika slatke mljevene paprike
  • ½ kašike ljute mljevene paprike
  • 10 manjih paprika
  • 1 kašika koncentrata od paradajza
  • sol

Priprema punjenih paprika iz pećnice:

Paradajz blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i narežite. Polovicu sjeckane glavice luka i 1 češanj bijelog luka nasjeckajte, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).

Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u pećnicu na 180°C dok ne pripremite nadjev. Preostali luk i bijeli luk kratko popržite pa dodajte meso i začine.

Rižu kratko popržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite. Kuhajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuhana pa pomiješajte s mesom. Izvadite posudu iz pećnice. Napunite očišćene paprike smjesom pa ih položite u posudu na pečenu smjesu paradajza, luka i bijelog luka.

Koncentrat paradajza pomiješajte sa 600 ml vode i prelijte paprike. Pecite ih u pećnici oko sat, sat i pol. Prema želji poslužite s vrhnjem i uživajte. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak