Apsolutni hit među poslasticama: Kinder i Nutella brownies
U svijetu slatkiša, postoje namirnice koje su toliko omiljene da smo sigurni da će poslastica koju pripremamo biti prefina i neodoljiva čim čujemo da su među sastojcima.
Kinder čokoladice i Nutella bez imalo sumnje spadaju u te omiljene namirnice.
Baš smo zato i bez isprobavanja recepta odmah znali da će apsolutni hit biti browniesi koji kombiniraju oba proizvoda.
Kulturni četvrtak | Pet knjiga koje biste trebali pročitati do kraja ove zime
Oni koji su ih već probali složni su da su ovi browniesi toliko ukusni da, jednom kada ih se proba, postaju obavezan dodatak proslavama i zabavama, kako dječjim, tako i onim odraslima, a osim u božanstvenom okusu, tajna njihove privlačnosti leži i u izdašnoj, spužvastoj teksturi koja u kombinaciji s kremastim glavnim zvijezdama garantuje desert koji se topi u ustima i osvaja na prvi zalogaj.
Ako postoji mana ovog rajskog recepta kojeg je osmislila Eloise Head, genijalka zaslužna za stotine kreacija baš ovog tipa, onda je to da su u pitanju browniesi koji imaju odprilike 1.000 kalorija po zalogaju, ili barem tako izgledaju, ali okus im je toliko božanstven da jednostavno odbijamo misliti na kalorije, barem s vremena na vrijeme kada će se naći na našim stolovima.
Tajna je u miksanju šećera i maslaca te zatim jaja sve dok se ne dobije super svjetla i pjenasta smjesa, a što može potrajati i desetak minuta, ali upornost se definitivno isplati jer će zahvaljujući ovome browniesi dobiti na visini, debljini i mekoći.
Klasika na tanjiru: Donosimo vam recept za najukusnije punjene tikvice
Drugi važan savjet odnosi se na izgled samih browniesa odnosno na trenutak rezanja na kocke. Nakon što ih ispečemo, potrebno ih je smjestiti u frižider na par sati da se dobro ohlade i stisnu, a tek potom rezati jer ćemo u protivnom, budemo li ih rezali dok su još topli, dobiti ljepljivu kašu.
Doduše, veoma ukusnu kašu, ali browniesi definitivno neće izgledati onako kako bi trebali, piše Miss7.
A evo i recepta:
Sastojci
Dvoumite se između voćnog i čokoladnog: Bez problema, ovaj kolač je pun pogodak!
- 170 g neslanog omekšalog maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 2 velika jaja
- 125 g mliječne (barem 28% kakaa) ili tamne omekšale čokolade
- 100 g glatkog brašna
- 30 g kakaovog praha
- 1 kašikica soli
- 27 Kinder mini čokoladica
- 200 g Nutelle
Priprema
Ukusan i brz doručak koji vraća u djetinjstvo: Napravite savršene prženice za samo nekoliko minuta
- Prije nego što krenemo pripremati smjesu za browniese, zagrijemo rernu na 170 stepeni te obložimo četvrtasti pleh papirom za pečenje
- U veliku zdjelu za miješanje dodamo omekšali maslac i šećer u prahu te ih miksamo dok ne poprime svijetlu boju, oko 2-3 minute
- Dodamo jaja i nastavimo miksati dok se smjesa ne udvostruči i postane vrlo blijeda i pjenasta
- Smjesi dodamo otopljenu čokoladu i kratko miješamo dok se ne sjedini, a važno je samo pripaziti da čokolada ne bude prevruća
- Glatko brašno, kakao prah i sol potrebno je prosijati, a zatim dodati smjesi pazeći da ne pretjeramo s miksanjem, čim više ne vidimo tragove brašna, prestajemo miksati
- Polovicu smjese izlijemo u pripremljeni pleh i rasporedimo je do ćoškova
- Nanesemo sloj Nutelle i ravnomjerno je rasporedimo po kolaču, a zatim po njoj slažemo Kinder čokoladice dok ne prekrijemo cijelu podlogu
- Kašikom nanesemo ostatak smjese na vrh i nježno poravnamo
- Pečemo browniese 25-30 minuta, prilikom čega bi ćoškovi trebali lagano popucati, a sredina se prestati mrdati. Ako je cijela smjesa još uvijek živa, nastavljamo peći u intervalima od 5 minuta
- Puštamo browniese da se potpuno ohlade u kalupu, a zatim ih ostavljamo u frižideru barem par sati, a idealno tokom noći kako bismo mogli narezati čvrste, glatke kolačiće u kojima će se savršeno vidjeti slojevi
Prijatno i uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.