Ako ste skloni žgaravici, ovih osam namirnica izbacite iz prehrane

0
Radiosarajevo.ba
Ako ste skloni žgaravici, ovih osam namirnica izbacite iz prehrane

Žgaravica je vrlo čest problem koji je, kažu doktori, povezan s načinom života.

To je zapravo dobra vijest jer znači da sami možemo ublažiti, pa čak i potpuno ukloniti simptome ove zdravstvene smetnje, i to prvenstveno pravilnim izborom odnosno izbjegavanjem određene hrane.

Ovo su namirnice koje mogu pogoršati žgaravicu.

Oglasila se CIA povodom situacije u regiji Kursk: "Ovo će biti teško vrijeme za Ruse"

Kofein

Kafa, a i neke vrste čajeva, mogu povećati proizvodnju kiseline te opustiti donji sfinkter, mišić koji sprječava povratak kiseline iz želuca u jednjak, što uzrokuje žgaravicu. Posebno izbjegavajte prvu jutarnju kafu piti prije nešto što nešto pojedete.

Gazirana pića

Gazirana pića također sadrže kofein, a karbonizacija stvara veći pritisak u želucu koji može potisnuti hranu ili kiselinu natrag u jednjak, što može uzrokovati žgaravicu. Isto vrijedi i za različita dijetalna pića.

Čokolada

Omiljena slastica sadrži visok udio kakaa i masnoća te kofeina, što također može uzrokovati refluks i problem sa žgaravicom. Ako već morate jest čokoladu, birajte tamniju, s manje masnoća i mlijeka.

Sve više mladih dobija ovu tešku bolest: "Počelo je samo sa bolnim grlom i noćnim znojenjem..."

Citrusno voće

Narandža, limeta, grejp i slične namirnice bogate su kiselinama i fruktozom koje mogu pogoršati tegobe osoba koje pate od žgaravice. Umjesto njih, birajte alkalno voće, kao što su banane i dinje.

Začinjena hrana

Hrana s puno pikantnih začina može pogoršati žgaravicu, posebice ako inače niste navikli na konzumaciju takve hrane. Povratak kiseline u jednjak usporit će vašu probavu te učiniti jednjak i želudac osjetljivima.

Pržena ili masna hrana

Masna hrana teže se probavlja i duže ostaje u želucu, potičući ga da proizvodi više kiseline. Takva hrana opušta mišić koji treba spriječiti povratak kiseline u jednjak, što često dovodi do žgaravice.

Paradajz

Paradajz je vrlo zdrava namirnica, bogata antioksidansima i likopenom, biljnom spoju koji može smanjiti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, one također mogu pogoršati simptome refluksa jer sadrže jabučnu i limunsku kiselinu.

Alkohol

Puno je razloga zbog kojih uopće ne biste trebali konzumirati alkohol ili barem konzumaciju svesti na minimum. Žgaravica je jedan od njih. Alkohol iritira grlo, jednjak i želučanu sluznicu, te može povećati proizvodnju i povratak želučane kiseline u jednjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak