Jeste li ikada čuli za ovu vrstu meda? Jedna je od najcjenjenijih u svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada čuli za ovu vrstu meda? Jedna je od najcjenjenijih u svijetu
Foto: Printscreen / Ilustracija

Med od facelije, koji se smatra jednim od najboljih zbog svojih zdravstvenih svojstava, često se uspoređuje s medom od manuke koji je jedan od najskupljih na svijetu.

Pravi se od nektara cvjetova plave facelije koji su bogat izvor meda. Popularan je izbor među pčelarima, ali što ga čini tako posebnim?

Zbog svog suptilnog, cvjetnog i trpkog okusa vole ga i odrasli i djeca. Med od fecelije jedna je od najcjenjenijih vrsta meda u svijetu. Jedinstvena svojstva meda od facelije uključuju ne samo njegov nježan okus već i karakterističnu boju te pozitivan učinak na naše zdravlje, piše essanews.

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Berba facelijinog meda podrazumijeva sakupljanje nektara plave facelije, jedne od najmedonosnijih biljaka. Facelija med ima neobičnu boju. U početku ima nijansu poput čaja sa zelenkastim odsjajima, kako se kristalizira, njegova boja postaje gotovo bijela ili žuta, što ga čini još privlačnijim.

Med od facelije kao prirodni proizvod prava je riznica zdravlja, stoga vrijedi isprobati i iskoristiti njegova brojna blagotvorna svojstva.

Med od fecelije pomaže ne samo kod prehlade i gripe, već nudi mnogo više. Tradicionalno se koristio i kod zatajenja srca, fizičkog i psihičkog umora te probavnih problema.Također pomaže u prirodnoj njezi kože, kao sastojak pilinga koji poboljšavaju glatkoću i njegu kože.

Zdravstvene prednosti facelijinog meda uključuju i pomoć kod čira na želucu, gastritisa te problema sa žučnim mjehurom i gušteračom. Med od facelije koristi se i u liječenju respiratornih bolesti kao što su prehlada, gripa i bronhijalna astma.

Ima svojstva snižavanja krvnog pritiska, sprječava aterosklerozu i pomaže osobama sa zatajenjem srca. Također pomaže u liječenju anemije i može ojačati imunološki sistem, posebno u slučajevima ponovljenih infekcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije