Znate li koje stvari konobarima najviše smetaju kod gostiju?
''Daj mi ono moje'', ''Dođi mala/i'', ''Ja znam gazdu'' i ''vidim da si krivo donio/ijela'', četiri su izjave koje konobari često čuju, a od koje im se diže kosa na glavi.
Istraživajući šta konobare, u jeku još jedne turističke sezone, najviše smeta u kod ljudi koje poslužuju. A konobari su itekako traženo zanimanje ovoga juna.
Temeljem Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu koji je stupio na snagu ovog maja, početna plata radnika u sektorima smještaja i prehrane povećana je za prosječno 17 posto, čime se minimalac podigao na oko 900 eura (1760 KM), ali poslodavci će za dobrog i kvalitetnog konobara izdvojiti i puno više. One se prema oglasima na koje smo naišli kreću između 1.100 (2.151 KM) do 1.300 eura (2.542), ali neki će za pizza grill majstore i kuhare izdvojiti i do 2.000 eura (3.911 KM). Osigurani smještaj i hrana već su odavno postali ''normala''.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Bilo gdje da rade, da su studenti ili su stalno zaposleni, i da rade u mirnim porodičnim kafićima ili noćnim klubovima, svi s kojima smo mi razgovarali su složni, najmanje se cijene nepristojni gosti. Niti mal bakšiš ni svakakvi prohtjevi nikada im neće toliko loše ''sjesti'' kao kada se gost ponaša nepristojno.
"Ljudi su se jako počeli ponašati kao da su vlasnici kafića. Znali su nam govoriti da pozovemo šefa kad ne bi dobili kafu 15 minuta, jer su bile gužve, i govorili su nam kako se žure. Ljudima nije bilo jasno da šef stoji iza nas i dobro zna šta i kako radimo" objasnila je jedna mlada konobarica s područja Kvarnera koja dodaje kako barem pet puta dnevno mora voditi takve razgovore.
Nijemci bježe od ovog posla: Znate li koliko zarađuju konobari u Njemačkoj?
Znate kako kažu, "sto ljudi sto čudi". Nagledate se svačega od gostiju koji su prirodno gunđavi i imaju neke izuzetne zahtjeve, zatim onih koji i dalje sjede kad trebate zatvarati pa do ljudi koji misle da znaju sve. Neostavljanje bakšiša je najmanji problem. Od ove godine se i ona oporezuje tako da eto… Ti radiš prvo za državu, a onda za sebe i poslodavca" nadovezuje se konobar iz Senja. Kada kažu nepristojan gost, u to ulazi i čuvena rečenica koju često čuju "daj mi ono moje".
"Imamo jednog gosta koji stalno dolazi i traži "ono njegovo", a to je u prijevodu espresso s kapljicom mlijeka, mineralna voda, natren... I onda ako slučajno u gužvi nešto zaboravim, uvijek me dočeka komentar "vidim da si fulala" kaže konobarica s područja Zagreba. Usto, među lošim manirima konobari s kojima smo razgovarali navode i dozivanje poput pucketanja prstima, zvižduka i još jedan čuveni koji se odnosi na ženski dio konobara, "dođi mala".
"Naravno da ih ne mogu uvijek uočiti i da me trebaju pozvati do svog stola ako im treba pomoć, konobarenje je uslužna djelatnost, ali postoji i ugodnije i pristojnije dozivanje, da samo podignu suptilno ruku ili me pogledaju, a ne dozivaju kao da sam životinja" kaže oko ove teme konobarica u kafiću u Zagrebu.
"Smeta mi kad mi zvižde i misle da su jedini gosti na svijetu" dodaje nam šanker jednog splitskog noćnog kluba. U navike gostiju koje konobare smeta svakako bi bilo i neostavljanje bakšiša, pa kad se gosti ljute kada nečega nema u ponudi, a na velikom "piku" im je i kada gosti razmještaju stolove i stolice, piše Večernji List.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.