Zašto osjećate bol nakon što jedete ananas? Kada čujete razlog, prestat ćete ga konzumirati

0
Radiosarajevo.ba
Zašto osjećate bol nakon što jedete ananas? Kada čujete razlog, prestat ćete ga konzumirati

Bez obzira da li grickate ananas da biste ispunili preporučeni dnevni unos voća, zato što volite ukus ili iz nekih drugih razloga, svi imamo jednu zajedničku stvar.

Naša usta su potpuno preplavljena tim osjećajem. Kada jedemo ovo tropsko voće, često osjećamo čudan osjećaj peckanja na jeziku i unutar usta.

Nakon što smo uvek razmišljali zašto se to dešava (ali nikada nismo bili dovoljno zainteresovani da to zapravo pretražimo na internetu), ljudi su ostali šokirani kada su otkrili zašto se ovaj bizaran osjećaj javlja.

Prvi komentar Sergeja Barbareza nakon remija u Budimpešti: Sve je rekao u prve tri rečenice

Kako bi pokazali razloge svojim pratiocima, naučna stranica je rastavila male dijelove hrane da bi ih analizirala pod mikroskopom.

Zašto vam jezik pecka kada jedete ananas? Narator nastavlja da objašnjava naizgled agresivan način djelovanja ovog voća: "To je zato što nas probadaju hiljade malih iglica koje se zovu raphidi.

"Ove kristale kalcijum oksalata probijaju membrane ćelija, uzrokujući iritaciju!"

Kreator sadržaja zatim je prikazao 'mikrokozmos' unutar komadića ananasa, koji je u osnovi ličio na 'male iglice' koje probadaju usta i daju vam taj čudan, iritirajući osjećaj na jeziku nakon što ste ga pojeli.

Nauka o 'iglicama' ananasa

Ove iglice nazivaju se 'raphidi' i sadrže netopljive kristale, koji su od kalcijum oksalata, objašnjava Univerzitet McGill.

Patite se kada trebate oguliti paprike? Uz ovih 5 trikova to će postati zabava, a ne posao

Jedna teorija o raphidima i njihovim odbrambenim mehanizmima kod biljojeda je da, ako biljka bude oštećena, sok ili pljuvačka izazivaju ispaljivanje ovih iglica, koje zatim mogu probiti oblogu 'predatora' (tj. nas ljudi) usne šupljine i uzrokovati iritaciju. Dakle, sve vrijeme ananas se borio protiv nas dok ga jedemo, ne znajući većina nas.

Snimak koji otkriva sve ovo postao je viralan nakon što je prikupio nevjerovatnih 35,9 miliona pregleda, a jasno je da su ljubitelji ananasa širom svijeta jedva čekali da podijele svoje reakcije na ovaj bizarni fenomen.

Jedan korisnik TikToka, toliko uzrujan naukom, obećao je da "nikada više neće jesti ananas".

@sf_microscopy

One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ

♬ Sunshine - WIRA

Međutim, drugi nisu dali da ih to odvrati od voća punog iglica: "Kako mazohistički od mene, prokletstvo." "Znate da je voće dobro kada počne da se brani," našalio se treći, piše LADBible.

Mnogi drugi su se javili da podijele svoja iskustva sa ananasima koji su im zadali udarac: "Uvijek se osjeća tako ogoljeno nakon toga, sada ima smisla."

"Moja usta budu bolna kao pakao nakon što se izlude s ananasima," otkrio je peti korisnik, dok je šesti dodao: "Moja ponekad krvare."

Drugi je pohvalio: "Hvala vam... nikada nisam znao da tropsko voće ima mehanizme odbrane... vrlo zanimljivo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak