Tikva je kraljica jeseni: A evo kakve benefite nam donosi za zdravlje

2
Radiosarajevo.ba
Tikva je kraljica jeseni: A evo kakve benefite nam donosi za zdravlje

Dobro došli u sezonu tikve, kraljice povrća jeseni!

Od lattea sa začinima od tikve preko pite od tikve do novog kozmetičkog trenda manikira od tikve, niko nije imun na njen ukus, miris, a vidimo i boju!

Uprkos ikoničkom statusu tikve kao nezvanične maskote za Noć vještica, ona je više od samo lijepog lica. U stvari, zdravstvene prednosti tikve su prilično značajne. Ne samo da je prepuna nutrijenata koji podržavaju vitalnost crijeva, kože, kose i još mnogo toga – već je i ukusna, a niskokalorična je i bogata vlaknima.

Vidjela Liama Paynea minute prije pada: 'Pozvao nas je na maženje, a onda je nju zgrabio za vrat'

Da li je tikva povrće ili voće?

Porijeklom iz Sjeverne Amerike, tikve su dugo uživale globalno priznanje: Španci su ih uvezli u Evropu u 16. stoljeću da bi se koristile kao ukrasna biljka. Nije iznenađujuće da tikve pripadaju porodici tikvica , a uključuje i druge jestive omiljene proizvode kao što su krastavci i lubenice. Tikva je također, tehnički, voće. Dolaze u širokom rasponu varijanti, oblika i veličina.

Nutritivna svojstva tikve

Tikve dobijaju svoju prepoznatljivu narandžastu boju zahvaljujući beta-karotenu, antioksidansu koji tijelo pretvara u vitamin A. Ovaj esencijalni nutrijent štiti od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i podržava zdrave oči, kožu, imunitet i funkciju mozga. Beta-karoten je isti spoj koji se nalazi u mrkvi, crvenoj paprici i slatkom krompiru.

Ali ne čine samo velike količine beta-karotena tikvu tako hranljivom – ona također sadrži vitamin C, vitamin E, vitamin K i vitamine B kao što su pantotenska kiselina, folna kiselina, niacin i tiamin. Također je bogat mineralima kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, željezo i bakar; i sadrži flavonoide i druge antioksidanse kao što su lutein i zeaksantin.

Da li je tikva zdrava?

Naučnici kažu da je tikva toliko puna nutrijenata da se može koristiti u terapiji. "Studije su potvrdile značajnu ulogu tikve u liječenju i liječenju dijabetesa, raka, poremećaja jetre, kardiovaskularnih bolesti i depresije", navodi se u jednom nedavnom pregledu u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

"Pored toga, istraživači su prijavili upotrebu vrsta tikvica kao antioksidativnih, antimikrobnih, protuupalnih i antiulcerativnih svojstava."

Nemojte da vas zavara ni njihov slatki ukus: tikve imaju puno vlakana i ne podižu nivo šećera u krvi . Također su niskokalorična hrana sa malo ugljenih hidrata. Budući da se uglavnom sastoje od vode, pola šolje tikve sadrži samo 26 kalorija. Tikva ima blaga diuretička svojstva, zahvaljujući visokom sadržaju vode i kalija, što može pomoći u sprečavanju zadržavanja vode.

Sjemenke tikve mogu biti prirodni balans za raspoloženje zahvaljujući triptofanu, prekursoru serotonina. tikva je bogata vlaknima i pruža osjećaj sitosti. Sjemenke tikve sadrže magnezijum, koji može pomoći u smanjenju stresa. Zahvaljujući vitaminu A, luteinu i zeaksantinu, jedenje tikve može pomoći u zaštiti očiju od slobodnih radikala.

Sadrži vlakna, cink i vitamin A, koji mogu pomoći u ravnoteži crijevne mikrobiote.

Zdravstvene prednosti tikve za probavu

Među najcjenjenijim dobrobitima konzumacije tikve su one koje se odnose na zdravlje crijeva i probavu. tikva se sastoji od 90 posto vode i vrlo je bogata vlaknima, što je čini odličnom hranom ako patite od usporene probave. Konzumacija može poboljšati crijevni tranzit i obnoviti ravnotežu bakterijske flore.

Mnoge vrste tikve se mogu jesti gotovo u cijelosti. Na primjer, kora nekih tikva, kao što je Hokaido, nije samo jestiva već i ukusna: možete je skuhati i jesti zajedno s mesom. Cvjetovi tikvice, kada se izlupaju i prže, su kultni favoriti i, naravno, sjemenke tikve su sama po sebi superhrana zahvaljujući visokom nivou cinka, magnezijuma i željeza. Ispecite ih, začinite i jedite kao užinu. Ili ih obilno posipajte po supama, salatama i rižota kako bi vaša jela bila ukusnija i hranljivija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak