Ovo su najpopularnija bh. jela i mjesta gdje ih jesti: Smokvara, ćevapi i japrak
Koja su tradicionalna bosansko-hercegovačka jela i u kojim dijelovima zemlje se preporučuje da se probaju?
Odgovor na ova pitanja daje TasteAtlas, atlas lokalne hrane, a usput donosi i vrlo zanimljivu ilustraciju.
Kada je riječ o najpopularnijim jelima, lista nije iznenađujuća.
Tu su ćevapi, burek, sač, sarma, tufahija, japrak, ali i bosanski lonac, sarajevski ćevapi, buranija, zeljanica, kadaif i popara.
A na listi najpopularnijih bh. proizvoda su (naravno) - suho meso, livanjski i vlašićki sir, visočka pečenica, sir iz mijeha te nevesinjski krumpir.
Bosanska kafa, te nekoliko vrsta vina su navedeni kao najpopularnija pića u našoj zemlji.
Prijesnac (koji još zovemo razljevuša, uljevak i slično) se nalazi na mapi ovog atlasa, a preporučuje se da se proba u Trebinju.
Ćevapi su, dakako, preporuka da ih je najbolje probati u Sarajevu, a travničke ćevape u - Travniku.
Na mapi se našao i desert smokvara, a preporučuje se da se proba u Hercegovini.
Gradačačka kutija kao tradicionalno bh. jelo također je na ovoj mapi, te sir iz mijeha za koji se preporučuje se se proba/kupi u Nevesinju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.