Omiljeno jelo iz Jugoslavije: Donosimo recept star 40 godina

7
Radiosarajevo.ba
Omiljeno jelo iz Jugoslavije: Donosimo recept star 40 godina

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesna jela i jela s gljivama su se konzumirala više nego danas.

Cijene mesa u trgovinama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni 'širokog' džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslavenskih.

Gubi tlo pod nogama: Vučić u potpunoj panici prizvao i Ruse da pričaju kako su zabrinuti za BiH

Donosimo recept za pileći paprikaš s njokima iz knjige recepata Olge Novak Marković pod nazivom Jugoslavenska kuhinja iz 1983. godine.

Sastojci za 4 osobe

  • 1 pile, 8 dag masnoće
  • 20 g umaka od rajčice
  • 1 kašika paprike
  • 20 g brašna
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • 40 dag luka
  • 1 kašika bijelog vina
  • 4 svježe paprike
  • sol
  • peršun

Ususret prvom danu ramazana: Je li dobro prati hurme prije konzumiranja?

Priprema

Rezani luk popržimo na ulju, dodamo brašno, umak od rajčice, mljevenu papriku i zalijemo, piše Net.hr.

Kad ova zaprška dobro prokuha, dodamo u nju narezano pile i pirjamo ga dok ne omekša.

Meso tada stavimo u drugu posudu, a umak procijedimo i dodamo narezanu svježu papriku.

Zašto je teško smršavjeti nakon 40. godine: Ovo su najčešće greške koje pravite

Kuhamo polako još nekoliko minuta, dodamo kašiku vina i umak poslužimo s njokima.

Po želji umaku možete dodati još kiselo vrhnje i sitno sjeckani peršun.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak