Naučnici tvrde: Ljudi bi trebali jesti više - pitona
Znamo da prehrana bogata mesom nije dobra ni za planetu ni za naše zdravlje, ali koliko daleko ste spremni ići da se prebacite na održiviji način prehrane? Kako bi bilo da svoje trenutnu ishranu zamijenite s nekoliko odabranih komada pitonovog mesa?
Naime, nova studija međunarodnog tima istraživača ispitivala je izvedivost uzgoja pitona u komercijalnim razmjerima i ekološku cijenu takvog uzgoja u usporedbi s konvencionalnim uzgojem stoke. Rezultati su bili obećavajući: zmije su brzo rasle, čak i tokom razdoblja posta, i u odnosu na hranu koju su konzumirale (koja je uključivala piletinu i glodavce) mogu biti dobar izvor mesa. Također se mogu hraniti otpadnim proteinima iz drugih mesnih industrija.
"Sposobnost pitona da reguliraju metaboličke procese i održavaju tjelesnu kondiciju povećava sigurnost izvora hrane u nestabilnim okruženjima, što sugerira da bi uzgoj pitona mogao ponuditi fleksibilan i učinkovit odgovor na globalnu nestašicu hrane", navodi herpetolog Daniel Natusch sa Univerziteta Macquarie u Australiji u studiji.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Tim je posmatrao dvije vrste pitona – Malayopython reticulatus i Python bivittatus – koji su uzgajani na farmama u Tajlandu i Vijetnamu više od 12 mjeseci prije nego što su humano ubijeni. Otkrili su da je pitonov omjer konzumirane hrane i proizvedenog mesa (pri čemu manji broj znači veću učinkovitost) bio 1,2, u usporedbi s 1,5 za lososa, 2,8 za perad, 6,0 za svinjetinu i 10,0 za govedinu.
Zmije mogu postiti nekoliko mjeseci bez puno gubitka tjelesne mase, što ih čini idealnim za uzgoj u uvjetima u kojima zalihe hrane i vode nisu zajamčene - što je, nažalost, sve češća situacija na planetu.
Radnici čistili kauč, a onda iz njega ispalo ovo: 'Skoro smo dobili srčani udar'
"Naše studije potvrđuju raniji rad da je biološki i ekonomski izvedivo uzgajati i uzgajati pitone u zatočeništvu proizvodnih pogona za komercijalnu trgovinu", pišu istraživači, navodi Science Alert.
Postoje izazovi koje treba prevladati: hranjenje zmija može biti naporno, a mi još nemamo veliko postrojenje za njihov pravilan uzgoj. Zatim, naravno, tu je pitanje trebamo li uopće jesti meso ili ne. Imajući te stvari na umu, Natusch i tim priznaju da ovo neko vrijeme vjerovatno neće biti realnost: "Zajedno s uopćenim strahom koji ljudi imaju prema zmijama, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što se poljoprivredni potencijal pitona shvati na globalnom nivou."
Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.