Pronađena najveća zmija na svijetu: Njena veličina šokirala je mnoge

5
Radiosarajevo.ba
Pronađena najveća zmija na svijetu: Njena veličina šokirala je mnoge
Foto: Printscreen / Najveća zmija na svijetu

U amazonskoj prašumi je otkrivena najveća zmija na svijetu. Duga je čak 7.9 metara i teška skoro 200 kilograma. Ovu sjevernu zelenu anakondu je pronašao TV voditelj emisije o divljim životinjama, profesor Freek Vonk.

Zmija je debljine gume automobila, a glava joj je veličine ljudske. Međutim, veličina nije prestrašila voditelja i biologa koji je odlučio sa njom da pliva.

Do sada je u Amazonu jedino prepoznata džinovska anakonda koja također pripada pod zelene anakonde. Sjeverna zelena anakonda je nova vrsta koja je potvrđena u novom istraživanju objavljenoj u časopisu Diversity. "Zajedno s 14 drugih naučnika iz devet zemalja, otkrili smo najveću vrstu zmije na svijetu, zelenu anakondu", izjavio je profesor Vonk.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

"Kao što svi znamo iz filmova i priča o džinovskim zmijama, ustvari su dvije različite vrste. Čini se da zelene anakonde pronađene na sjeveru svog areala u Južnoj Americi - uključujući Venezuelu, Surinam i Francusku Gvajanu - pripadaju potpuno drugoj vrsti. Iako na prvi pogled izgledaju skoro identično, genetska razlika između njih je 5,5 posto i to je ogromno", dodao je.

Međutim, ova nova vrsta zmije je već ugrožena, upozoravaju istraživači."Područje Amazona pod velikim je pritiskom klimatskih promjena i stalne deforestacije. Više od petine Amazona već je nestalo, što je više od 30 puta više od površine Nizozemske. Opstanak ovih legendarnih džinovskih zmija neraskidivo je povezan sa zaštitom njihovog prirodnog staništa", objasnio je Vonk.

Glavni autor istraživanja, profesor Jesus Rivas je napomenuo kako je čak prije 15 godina primijetio kako postoji više vrsta anakonde te je uz svoju suprugu, dr. Sarah Corey-Rivas, još tada počeo s analizom različitih uzoraka kako bi pronašao genetske razlike. "Sarah i ja smo počeli raditi na ovome 2007. kada smo prvi put primijetili da postoji velika genetska razlika između venezuelanskih uzoraka i nekih uzoraka iz Perua. Tada smo započeli proces prikupljanja uzoraka i saradnika širom Južne Amerike i šire kako bismo završili mozaik uzoraka koji nam je omogućio sastavljanje istraživanja", rekao je profesor Rivas.

"Proučavam anakonde 32 godine pa se postavlja pitanje koliko još vrsta postoji za koje ne znamo. Ako je takva ikonična životinja bila nezapažena toliko godina, što je s manje upadljivim i manje proučavanim životinjama i biljkama? Ovo otkriće ponižava mišljenje o istinskoj raznolikosti Južne Amerike", dodaje, javlja DailyMail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije