Snimljen veliki primjerak najopasnije zmije u regiji: Evo što napraviti ako vas ugrize

1
Radiosarajevo.ba
Snimljen veliki primjerak najopasnije zmije u regiji: Evo što napraviti ako vas ugrize
Foto: Slobodna Dalmacija / Slavica Buzov/Poskok

Kako pišu hrvatski mediji, na Mosoru u Hrvatskoj je u nedjelju, 25. februara snimljen je poskok. Ne treba to čuditi, jer vladaju neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine. 

Ako susretnemo poskoka, treba se ponašati jednako kao i pri susretu sa svakom divljom životinjom. Trebamo ponajprije imati na umu da smo mi na njenom terenu i da to stvorenje nema nikakve loše namjere prema nama.

Divlje životinje nikada neće napasti bez razloga, tako da je, ako ih susretnemo, najbolje se udaljiti. Velika većina životinja, a među njima su i zmije, se užasava ljudi, pa ako je ostavimo na miru, neće baš juriti za nama s ciljem na nas ozlijedi. Vrlo je vjerojatno, zapravo, da će pobjeći od nas jednakom brzinom kao i mi od nje.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Ipak, ako slučajno nagazimo na poskoka, a on nas ugrize, iz Zavoda za javno zdravstvo kažu kako je u tom trenutku najbolje sjesti ili leći. Ako je ikako moguće, treba izbjegavati i najmanji pokret.

"Ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati. Oko pet do deset centimetara iznad mjesta ugriza ugrizeni ekstremitet treba podvezati srednje jakim stiskom kako bi se zaustavila venska i limfna cirkulacija, a u svrhu usporavanja širenja otrova u organizmu. Važno je, međutim, da se ne podveže prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija", ističu, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije