Kuhinjske dileme: Da li je ulje bolje staviti na vrelu ili na hladnu tavu?
Evo jedne kuhinjske dileme koja glasi: da li je bolje dodati ulje na vrelu tavu ili na hladnu?
Ako ste pomislili da je svejedno, varate se. Ako je vaš odgovor "na hladnu", također ste u krivu, osim u jednom slučaju. Ulje je, dakle, najbolje dodati na dobro zagrijanu tavu, a evo i zašto.
Ulje se dodaje nakon što se tava dobro zagrijala kako bi se spriječilo da se prerano počne razgrađivati, što je nepoželjno jer razgrađeno ulje postaje ljepljivo. Isto vrijedi za sve vrste ulja, od ulja sjemenki preko repičinog do maslinovog, a vrijedi također za maslac i mast.
Ubjedljiva pobjeda FK Sarajevo u Gabeli kao sjajna uvertira u veliki derbi
Ovo je pravilo među osnovama kulinarstva i svaki će vam kuhar izrecitirati mantru: "Hladno ulje, vruća tava".
Od tog pravila odstupa se samo u jednom slučaju: kad koristimo tave s neprijanjajućim dnom. U takve je tave bolje staviti ulje prije nego se potpuno zagriju, jer kad stoje "na vatri" prazne, mogu početi otpuštati spojeve štetne za zdravlje.
Praktični savjeti za kuhanje: Znate li čemu služi rupa na tavi?
Slijedeći ovu metodu, koristit ćete manje ulja, a hrana se neće toliko lijepiti za tavu te će biti sočnija, jer će se na njoj lakše stvoriti korica koja čuva sokove, piše slobodnadalmacija.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.