Zapanjujuće otkriće naučnika: U ljudskom tijelu našli drugo živo biće

0
Radiosarajevo.ba
Zapanjujuće otkriće naučnika: U ljudskom tijelu našli drugo živo biće

Nedavna otkrića stručnjaka ukazuju na postojanje posebnog oblika života koji živi u nama, a o kojem tek učimo. Nova istraživanja otkrila su genetski materijal sličan virusima, koji su nazvani "Obelisci," a koje naučna zajednica dosad nije primijetila.

Prema autorima ovog istraživanja, među kojima je i biolog Ivan Zheludev sa Univerziteta Stanford, sastav materijala nema sličnosti s bilo kojim drugim biološkim agensima, što ih potiče na vjerovanje da bi obelisci mogli osigurati vezu između jednostavnih genetskih molekula i virusa.

Istraživanje, preneseno na bioRxiv, otkriva da "Obelisci se sastoje od klase različitih RNA koje su kolonizirale ljudske i globalne mikrobiome i ostale nezapažene u njima."

Leeds uništio Norwicha i zakazao kartu za Wembley

Činjenica da su ovoliko dugo bili neotkriveni može proizlaziti iz njihove male veličine, budući da genetske sekvence obeliska imaju ukupno samo oko 1.000 znakova, što je čak i na mikroskopskom nivou prilično malo.

Studija je analizirala 5,4 miliona skupova podataka genetskih sekvenci, a jedan od skupova istraživanja također je otkrio pojavu obeliska u pola oralnih uzoraka pacijenata. Autori također sugeriraju mogućnost prisutnosti obeliska u različitim dijelovima ljudskog tijela.

Prirodno i zdravo: Hrana i piće koji skraćuju trajanje viroze i prehlade

"Ovo podržava ideju da bi obelisci mogli biti kolonizatori navedenih ljudskih mikrobioma", stoji u istraživanju.

Ovo otkriće samo pokazuje da stručnjaci neprestano otkrivaju nove stvari o sastavu ljudskog tijela, a nedavno su otkrili i čudan matematički obrazac koji se ponavlja u stanici našeg tijela, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak