Žena otkrila kako joj je Apple sat spasio život: 'Plakala sam i ponavljala kako ne želim umrijeti'

0
Radiosarajevo.ba
Žena otkrila kako joj je Apple sat spasio život: 'Plakala sam i ponavljala kako ne želim umrijeti'
Foto: PrtScr / Studentica otkrila kako je preživjela

Natalie Nasatk, studentica na Univerzitetu Delaware, otkrila je javnosti kako joj je Apple Watch spasio život nakon trovanja ugljen monoksidom.

Natalie je bila sa svojom mačkom u stanu u Smyrni - gradu u državi Delaware - 29. decembra kada se odjednom počela osjećati 'ekstremno umorno'. Studentici se vid tada naglo 'zamutio' pa je brzo zgrabila svoj Apple Watch i pritisnula SOS tipku, a kasnije je rekla za američke medije da je bila preslaba da uopšte pokuša pronaći mobitel.

Pritiskom na SOS tipku na satu kontaktirana je hitna pomoć, a vatrogasci su požurili u njen stan gdje su je pronašli kako leži bez svijesti u krevetu.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Sjeća se da ih je čula kako viču, najavljujući da su stigli, prije nego što su je 'izvukli iz kreveta', kaže za CBS News: "Plakala sam i ponavljala 'želim živjeti, želim živjeti'."

Nasatk je kasnije otkrila da se onesvijestila zbog curenja ugljen monoksida, a vatrogasni monitor očitao je da je u stanu bilo '80 dijelova na milion' - što je ekstremno visoka doza ovog otrovnog gasa.

Nesvjestica je samo jedan od strašnih simptoma trovanja ugljen monoksidom, a eksperti navode i druge: "Glavobolja, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, otežano disanje i umor."

Ugljen monoksid može biti smrtonosan ako se ne reagira dovoljno brzo jer se 'veže s crvenim krvnim ćelijama i ubija kisik u tijelu nakon što dođe u naša pluća' i teško ga je otkriti jer je bez mirisa, okusa i boje.

Studentica vjeruje da plin mora potjecati iz neispravne grijalice i priznaje da u stanu nije imala ugrađen alarm za ugljen monoksid. Dodajmo i kako je njena mačka također preživjela. 

"Izgaranje goriva, uključujući plin, drvo, propan ili drveni ugljen, stvara ugljen monoksid. Motori koji nemaju dobru ventilaciju mogu uzrokovati nakupljanje plina do opasnih nivoa. Dobro zatvoreni prostor pogoršava nakupljanje", objašnjava klinika Mayo.

Ako vam je ikada trebao još jedan razlog da provjerite svoj alarm/detektor ugljen monoksida, onda ovu priču shvatite kao veliki poticaj. Stručnjaci preporučuju mijenjanje baterija u ovom alarmu svakih šest mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije