Hrvatska: Ugljen monoksidom se otrovala porodica, među njima i dijete

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Ugljen monoksidom se otrovala porodica, među njima i dijete
Foto: Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije / Ilustracija

Kako je obavijestila koprivnička policija, u petak 5. maja, u večernjim satima u Koprivnici, u porodičnoj kući uslijed rada protočnog plinskog bojlera i kuhinjske nape došlo je do smanjenja kisika i povećanja koncentracije ugljičnog monoksida te trovanja dvoje 33-godišnjaka i petogodišnjeg djeteta.

Tročlanoj porodici pružena je liječnička pomoć u Općoj bolnici Koprivnica.

Kvalifikacija povreda će biti poznata nakon zaprimanja liječničke dokumentacije.

GRAS obavještava građane: Evo kada će doći do obustave saobraćaja u ovom dijelu grada

GRAS obavještava građane: Evo kada će doći do obustave saobraćaja u ovom dijelu grada

Policija je pozvala građane na oprez i podsjetila na nekoliko bitnih stvari oko održavanja plinskih trošila, piše Večernji.hr.

"Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati jednom godišnje i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda i očisti sve dimnjake prije sezone loženja, a kasnije u rokovima koji su određeni gradskim ili općinskim odlukama. O rokovima čišćenja pitajte svog dimnjačara. Izvanredne preglede i čišćenje dimnjaka potrebno je učiniti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva. Zapamtite, samo ispravno izveden, pregledan i očišćen sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način", poručuju iz policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije