Prepoznajte ih na vrijeme: Prvi znakovi trovanja ugljen-monoksidom

1
Radiosarajevo.ba
Prepoznajte ih na vrijeme: Prvi znakovi trovanja ugljen-monoksidom
Foto: Pixabay.com / Ilstracija/Ugljen-monoksid

Ugljen-monoksid (CO) je plin bez boje i mirisa koji vrlo brzo dovodi do kobnih posljedica. Nažalost s vremena na vrijeme, posebno zimi, svjedočimo medijskim natpisima o trovanju ugljen-monoksidom koja završavaju smrću.

CO je plin bez boje i mirisa koji nastaje sagorijevanjem tvari poput plinskih, tekućih i krutih goriva bez dovoljne količine kisika.

Baš zbog karakteristika ovog plina tragedije se događaju, no moguće ih je spriječiti.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Koji su simptomi trovanja?

Problem nastaje kad udišite ugljen-monoksid, on se veže na crvena krvna zrnca umjesto kisika. Zbog toga kisik ne dolazi do tkiva i organa pa su posljedice fatalne. S obzirom na to da ne možete osjetiti miris plina, prepoznajte simptome.

Simptomi se mijenjaju ovisno o nivou trovanja i često su nespecifični. Javlja se glavobolja i mučnina, a sve većim trovanjem simptomi se pogoršavaju. Može doći do opće slabosti, slabljenja koncentracije, nejasne omaglice i poremećaja rasuđivanja. Zatim može doći do otežanog disanja kod napora, boli u prsima kod bolesnika s koronarnom bolešću i konfuzije. Kasnije dolazi do sinkope i smetenosti, a onda hipotenzije (niski krvni tlak), kome, respiratorne insuficijencije i smrti.

Trovanje uglen-monoksidom može biti osobito opasno za one koji spavaju ili imaju određenu razinu alkohola u krvi. Mozak im se može nepovratno oštetiti ili mogu umrijeti prije nego što shvate problem.

U slučaju da sumnjate na trovanje, napustite prostoriju i pozovite hitnu. Bilo da je riječ o vama ili nekome u vašoj blizini.

Velika opasnost u kućanstvu neispravne peći i začepljeni dimnjaci.

Kako bi se takve situacije spriječile, izuzetno je važno da ovlašteni serviseri provjeravaju peći i bojlere, a dimnjačari ispravnost dimnjaka i drugih odvoda dima.

Isto tako, automobil se ne smije držati upaljenim u zatvorenim ili nedovoljno prozračenim garažama jer se ugljen-monoksid nalazi u ispušnom plinu automobilskog motora.

Stoga redovito zračite prostorije u kojima boravite. Osim što ćete tako izbaciti ugljen-monoksid iz prostorije, omogućit ćete ulazak svježeg zraka, punog kisika neophodnog za pravilan proces izgaranja.

S obzirom na to da opreza nikad dosta kad je plin u pitanju, stavite detektor ugljen-monoksida u spavaću sobu i prostorije u kojoj je sistem grijanja. On će vas upozoriti!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije