Tragedije izazvane ugljen monoksidom: Potresne priče o žrtvama tihog ubice

0
Radiosarajevo.ba
Tragedije izazvane ugljen monoksidom: Potresne priče o žrtvama tihog ubice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Građani odaju počast u Posušju

Ova, 2021. godina, počela je strašnom tragedijom.

Osam mladih ljudi izgubilo je živote kod Posušja. Prve informacije kažu da je uzrok - smrtonosni ugljični monoksid...

Mi se danas sjećamo svih tragedija u regiji koje je uzrokovao ovaj tihi ubica...

Sličan tragični slučaj, poput ovog u Posušju, zbio se 2013. godine, u januaru, kada su četiri mladića, starosti svega 17 i 18 godina, iz sela Svojnovo kod Paraćina u Srbiji umrli u vikendici...

Uključili su agregat za proizvodnju struje, a on se nalazio u suterenu, u prostoriji kraj one u kojoj su boravili. Između se nalazio prozor koji je bio zatvoren, a pretpostavka je da je gas tuda našao put do žrtava.

Slobodna Dalmacija je zabilježila i jednu crnu splitsku večer od prije više od 80 godina, u kojoj je stradala cijela obitelj Daniti. Sarajlija Izidor Daniti i njegov sin Vito umrli su 14. marta 1938, a njihova supruga i majka Laura samo dva dana kasnije, a plinom je otrovana i njihova 20-godišnja sluškinja Marija Žderić, koja je također bila živa u trenutku dolaska spasilaca, ali je uskoro i ona preminula u bolnici.

Tihi ubojica došao je iz neispravnih instalacija i otrovao cijelu obitelj i sluškinju u današnjoj Vukovarskoj ulici u Splitu. Izidor Daniti je bio ugledni građanin Splita i rabin u lokalnoj židovskoj općini, a u grad pod Marjanom doselio je iz Sarajeva.

U januaru 2020. godine, osamnaestogodišnji Marko T. preminuo je u svom automobilu u Zemun polju, u Srbiji, nakon trovanja ugljen-monoksidom, pošto je zaspao u automobilu.

Godine 2019, zbog trovanja ugljenmonoksidom na brodu kod Hvara umro je menadžer sa Sicilije Eugenio Vinci (57), a još pet osoba s istog broda, među kojima je dvoje djece i troje odraslih, hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC. Dvoje djece uzrasta od pet i 14 godina bilo je u vrlo teškom zdravstvenom stanju.

U Crnoj Gori, 2018. godine, u Beranama, majka i kćerka izgubile su živote zbog trovanja "tihim ubicom".

U januaru 2017, obdukcija tijela Mine Hujdur (70) i njenog sina Ekrema (27) iz mjesta Gornje Hrasno kod Kalesije pokazala je da su preminuli od trovanja ugljen-monoksidom.

Iste te godine, također u januaru, preminuli su supružnici starije dobi u porodičnoj kući u mjestu Šikulje kod Lukavca. Uzrok smrti - tihi ubica. Radi se o Sakibu Muftiću (99) i njegovoj supruzi Fehriji (78), za koje je portparol MUP-a TK Izudin Šarić rekao da su najvjerovatnije žrtve gušenja ugljen monoksidom.

Strašna tragedija dogodila se u Čačku 2015. godine, kada su dvoje mladih odlučili da na zadnjem sjedištu automobila vode ljubav. Problem je bio što su se nalazili u garaži, a kako bi se ugrijali, uključili su motor. Par je, očito, shvatio da im ponestaje zraka. Nemanja je izašao iz automobila, krenuo da puzi ka vratima garaže, ali nije uspio da se dočepa izlaza i preminuo je. Ljekari su se borili za život njegove djevojke, koja je ostala u kolima i doživjela teško trovanje. Poslije tri sedmice i ona je preminula.

Prethodno, također uoči Nove godine, 31. decembra 2013. je u ulici Oslobodilaca Sarajeva, u općini Novi grad Sarajevo, pronađeno beživotno tijelo djeteta, rođeno 2000. Smrt je, saopćeno je tada iz MUP-a, nastupila usljed gušenja ugljen-monoksidom.

Samo 10 dana prije, sedamnaestogodišnja djevojka iz Biberovog Polja kod Gradačca pronađena je mrtva u pomoćnom objektu porodične kuće, a smrt je nastupila od posljedica gušenja ugljen-monoksidom...

U Sarajevu je 2010. godine, od gušenja plinom preminuo i 16-godišnjak.

Bilježimo i slučaj iz 2003. kada su Ahmet Jahjaefendić (45) i njegova djevojka Olga Pajčin (42) preminuli na isti način, i to u garaži u Livnu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije