Uživajte u tradicionalnom jelu i zimskim danima: Recept za ukusnu musaku sa tajnim dodatkom
Iako je ubrzani način života donio velike promjene u ishrani kod ljudi, tradicionalna jela i dalje se smatraju nezamjenjivim.
Jedno od njih je i musaka, odlična mješavina krompira i mesa, za koju se vjeruje da potiče od Grčke, ali je u našoj domovini duboko ukorijenjena zbog jednostavne pripreme.
Uprkos tome što se smatra jelom kojeg nije teško za pripremiti, musaku možete učiniti još ukusnijom, a ključ je u završnom sastojku. Coolinarka donosi recept kojeg možete pripremiti kao jelo za cijelu porodicu u zimskim danima.
Čarolija praznika u Amko marketima
Od sastojaka vam je potrebno:
- 1 kg krompira
- 500 g mljevenog mesa
- Ulje
- Sol
- Biber
- Crvena paprika
- Chili (po želji)
- 2 jaja
- 1 čaša mlijeka
- 1 kašika brašna
- 1/2 crveni luk
- 2-3 komada sira (po želji)
Nepravedno zapostavljena sorta: Recept za tradicionalni jari grah
Priprema
1. Krompir oguliti i izrezati na tanke okrugle listove. U posudi ih nauljiti i staviti jednu kašiku soli.
2. Sitno isjeckati crveni i bijeli luk i prepržiti. Dodati mljeveno meso i začiniti ga sa dvije kašike soli, jednom kašikom bibera, malo mljevene crvene paprike i malo chilija po želji. Pržiti dok meso ne bude gotovo.
3. Pleh ili tepsiju premazati uljem ili margarinom i redati prvi sloj krompira, preko njega sloj mesa i tako sve dok se ne potroši smjesa.
4. Kada se poreda, staviti da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepenii tako peći 20-ak minuta, dok ne primijetite da je krompir skoro pečen.
Klasik balkanske kuhinje u drugačijem izdanju: Jeste li probali pečenu sarmu iz rerne?
5. U posudu umutiti dvoje jaja, kašiku brašna i šolju mlijeka. S tom smjesom preliti musaku iz pećnice i vratiti nazad da se peče dok ne bude krompir u potpunosti pečen.
6. Na kraju, po vašoj želji, narendajte sira preko, isključite pećnicu i ostavite da se sir otopi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.