Ukusna delicija uz kafu ili čaj: Pripremite odlične mafine sa čokoladom i voćem

0
Radiosarajevo.ba
Ukusna delicija uz kafu ili čaj: Pripremite odlične mafine sa čokoladom i voćem

Mafini sa čokoladom, sušenim voćem, sjvežim voćem, ušećerenim voćem, orašastim plodovima i marmeladom su već odavno popularni.

Serviraju se kao deserti uz kafu, čaj ili sirup i veoma lako se spremaju. Da ne biste gubili vrijeme u pečenju kolača, koristite kalupe od silikona, metala ili papira i pripremite ovu ukusnu deliciju, piše Bonapeti.rs.

Osnovni sastojci mafina su maslac, šećer, jaja i brašno, a oni su dio svakog recepta, samo količine utiču na krajnji rezultat.

U BiH zatvorena prva benzinska pumpa NIS-a zbog američkih sankcija

Za ukus tijesta se mogu dodati: kako,čokolada,kafa, voće, sušeno voće, ušećereno voće, vanilin šećer, cimet...

Da napravite mehke i vazdušaste mafine, tijestu se treba dodati prašak za pecivo. On se može zamijeniti sa sodom bikarbonom, tako što se ona gasi u kiselini, da bi se uklonio specifičan miris. Dobijeno tijesto se sipa u kalupe, pa se onda peče.

Ne bacajte ostatke: Od posljednjih komada kolača i torti možete napraviti potpuno novi desert

Silikonski kalupi su posebni ili su međusobno povezani. Metalni kalupi treba da se premažu maslacem ili uljem, prije nego što se u njih stavi tijesto. Kalupi od papira se koriste za lagano tijesto i nije im potrebna prethodna priprema, ali im je potrebno posebno ojačanje, u suprotnom se tijesto može izliti iz kalupa.

U nastavku pročitajte kako da napravite mafine sa čokoladom i voćem. Od sastojka su vam potrebni:

  • Sok od limuna - 2 kašičice
  • Svježe mlijeko - 250 ml
  • Ulje - 125 ml
  • Jaja - 1 komad
  • Brašno - 260 g
  • Prašak za pecivo - 3 kašičice
  • So - 1/4 kašičice
  • Šećer - 150 g
  • Čokolada - 200 g
  • Voće - 400 g (jagode, maline, kupine ili mješavina)

Način pripreme: U činiji umutite jaje, maslac, sok od limuna i mlijeko, pa mutite dok ne dobijete homogenu smjesu. Izmrvite čokoladu i pomiješajte sa brašnom, praškom za pecivo, šećerom i soli. Pomiješajte suhe i tečne sastojke i polahko miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte izabrano voće i pažljivo miješajte dok ne dobijete kašu i dok se voće ne izmrvi. Rasporedite tijesto u kalupe, a preko stavite kockice čokolade.

Oduševit će sve goste: Napravite sočne vampirske kolačiće za Noć vještica

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

Mafine možete ukrasiti tako što ćete ih prekriti šarenim ili bijelim šećernim tijestom, čokoladnim kremom ili šlagom, glazurom ili ušećerenim voćem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak