Učinite kupus vrhunskim jelom: Tajni sastojak koji mijenja sve
Kupus je povrće koje često biva zanemareno na tanjiru, ali nutricionistica i stručnjakinja za hranu Laura Fuentes tvrdi da bi to moglo da se promijeni zahvaljujući jednostavnom receptu koji otkriva puni potencijal ove skromne namirnice.
U pitanju je sotirani kupus s jednim "tajnim sastojkom" koji daje posebno bogat i karameliziran okus, a u pitanju je sirće.
Fuentes objašnjava da sotiranje kupusa daje teksturu i aromu koju nije moguće postići klasičnim kuhanjem ili parenjem. "Samo pola kašike sirćeta pojačava ukus kupusa i smanjuje potrebu za dodatnim masnoćama poput putera", ističe ona. Kao najbolji izbor preporučuje bijelo vinsko ili rižino sirće, ali se može koristiti i jabučno sirće.
Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći
Recept je jednostavan: na kašiki maslinovog ulja proprži se dvije čehne bijelog luka, doda se sitno sjeckana glavica kupusa i začini sa soli i biberom. Kupus se dinsta nekoliko minuta dok ne omekša i dobije zlatno-smeđu boju, a zatim se dodaje sirće i sve zajedno sotira još jedan minut prije serviranja.
Reakcije na ovaj recept su više nego pozitivne. Korisnici bloga na kojem je recept objavljen nisu štedjeli na pohvalama. "Divno jelo i tako jednostavno! Ovo ću definitivno praviti ponovo", napisala je Lisa. Druga korisnica, Holly, priznala je da nikada nije bila ljubitelj kupusa, ali da je ovaj recept potpuno promijenio njeno mišljenje.
Neki su receptu dodali i vlastiti pečat. Tako je Christine podijelila da je gotovom jelu dodala komadiće mesa i poslužila ga uz punjene pieroge. Bilo da volite kupus ili ne, ovaj jednostavan, zdrav i ukusan recept mogao bi vas ugodno iznenaditi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.