Tajna savršeno pečene mrkve: Nepoznati sastojak koji čini čuda

0
Radiosarajevo.ba
Tajna savršeno pečene mrkve: Nepoznati sastojak koji čini čuda

Mrkva, iako često skromna zvijezda na tanjiru, uz malo truda može postati prava delikatesa koja će upotpuniti svaki obrok od brzih večera preko nedjeljnog ručka pa sve do prazničnih trpeza.

U samo nekoliko jednostavnih koraka, obična mrkva se pretvara u slatkastu, sočnu i glaziranu poslasticu gotovu za manje od 30 minuta.

Tajna ove verzije pečene mrkve krije se u dodatku meda. Iako će proces pečenja prirodno izvući slatkoću iz korijena, malo meda dodatno pojačava njen ukus na sofisticiran način. Bilo da koristite obične mrkve iz supermarketa, baby mrkve ili raznobojne varijante, rezultat će biti jednako ukusan.

Održan No Limit 23: Benjamin Poturak slavio novu pobjedu

Priprema je jednostavna: mrkve se operu, narežu na komade dužine oko 5 cm, a deblji komadi se prerežu po dužini. Zatim se u velikoj zdjeli pomiješaju s maslinovim uljem, medom, solju i biberom, te rasporede u jednom sloju na papir za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 15–25 minuta, ovisno o debljini mrkve, dok ne postanu mekane i lagano karamelizirane.

Nakon pečenja, možete ih dodatno začiniti po želji i posuti svježim peršunom. Ovako pripremljene mrkve odličan su prilog uz meso, ribu, vegetarijanske obroke poput paste ili zapečenog feta sira. Čuvaju se do tri dana u frižideru i lako se podgrijavaju.

Za one koji više vole slane ukuse, postoji i alternativa s parmezanom i bijelim lukom, jednostavno zamijenite med s 1/4 kašičice bijelog luka u prahu i pospite svježe narendanim parmezanom. Bez obzira na varijantu, ovaj recept garantuje da će mrkva postati omiljeni dio vašeg obroka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak