Tajna savršene kajgane: Poznati kuhar otkriva sastojak koji čini čuda

0
Radiosarajevo.ba
Tajna savršene kajgane: Poznati kuhar otkriva sastojak koji čini čuda

Iako mnogi ljubitelji hrane vjeruju da dodatak mlijeka čini kajganu kremastijom, poznati kuhar Mike Reid tvrdi suprotno.

Prema njegovim riječima, mlijeko samo razblažuje okus jaja i nije potrebno za pripremu savršenog doručka. "Dodavanjem mlijeka zapravo oduzimate okus, to vam je kao da dodajete vodu", objasnio je Reid.

Za jednostavnu, ukusnu kajganu, kuhar preporučuje samo dva sastojka: jaja i maslac. Za one koji vode računa o zdravlju, maslac se može zamijeniti maslinovim uljem. Ključ je, kaže Reid, u jednostavnosti i dodavanju dovoljno zraka tokom pripreme, bez pretrpavanja začinima i dodatnim sastojcima.

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Kada je riječ o začinima, Mike otkriva da su mu najvažniji čili, bijeli luk i crveni luk, a upravo crveni luk naziva omiljenim sastojkom jer ga koristi gotovo u svakom jelu. Njegov pristup kuhanju temelji se na iskrenosti i jednostavnosti, uz naglasak na bogatstvu okusa.

Reid je nedavno otvorio novi restoran u londonskoj ulici Liverpool, gdje se jelovnik i enterijer oslanjaju na duh 18. stoljeća. Među specijalitetima restorana nalaze se pita s piletinom, janjeća glava i supa od graška s crème fraîcheom, jelo koje posebno ističe zbog bogatog, a jednostavnog okusa.

Govoreći o konkurenciji u svijetu gastronomije, Reid ističe da je autentičnost ključ uspjeha. "Ne možete se izdvojiti ako ne radite ono što volite. Londonska scena je prezasićena ima tu sjajnih kuhara, ali i dosta loših. Bitno je ostati dosljedan sebi i kuhati ono što biste i sami voljeli pojesti", zaključuje Reid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak