Svi su ludi za njima: Napravite sami neodoljive medene kuglice
Nekada omiljena medena torta bila je vrhunac domaće slastice u brojnim evropskim kuhinjama.
Danas, njen moderni "mini" oblik – medene kuglice – preuzima primat i osvaja društvene mreže širom regiona. Razlog za njihovu popularnost leži u kombinaciji brze pripreme, bogatog okusa i atraktivnog izgleda koji ih čini idealnim desertom za svaku priliku.
Ljubitelji slatkiša oduševljeni su harmonijom karamele, meda, putera i oraha, spojenih u mekane, aromatične kuglice koje se tope u ustima. Osim toga, priprema traje svega 30 minuta, što ih čini savršenim izborom i za one s manje kulinarskog iskustva.
BH Meteo objavio novu vremensku prognozu: Temperature će rasti i do 20°C
Sastojci:
340 g mljevenog keksa
200 g putera
80 g otopljene karamele
2 kašike meda
2 kašike ruma
sitno sjeckani orasi (za valjanje)
Priprema:
Mljeveni keks pomiješajte s rumom i ostavite nekoliko minuta da upije aromu.
U drugoj posudi otopite puter, dodajte karamelu i med, pa dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Spojite mokre i suhe sastojke i umijesite čvrstu masu. Po potrebi, možete koristiti blender ili mikser sa spiralnim nastavcima.
Od dobijene mase oblikujte kuglice i uvaljajte ih u sjeckane orahe ili drugo orašasto voće po želji.
Posložite kuglice na tacnu obloženu papirom za pečenje i ostavite u frižideru najmanje sat vremena da se stegnu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.